Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filip Forsberg, till vänster, spelar i natt sin första Stanley Cup-final. Jublar han igen då? Arkivbild.

Tangerat svenskt rekord i NHL-finalen

Ska Pittsburgh bli första laget sedan 1998 att vinna Stanley Cup två år i rad? Eller lyfter Nashville bucklan i sin första final? I natt drar finalserien med sju svenskar i gång.

Filip Forsberg, Calle Järnkrok, Viktor Arvidsson, Pontus Åberg och Mattias Ekholm i Nashville.

Carl Hagelin och Patric Hörnqvist i Pittsburgh.

Sju blågula spelare i en Stanley Cup-final är tangerat rekord.

- Det var väldigt kul att se Tre Kronor vinna VM-guldet för en vecka sedan. En sån sak får fler ungdomar i Sverige att vilja börja spela hockey och jag tror att vi bara kommer att få se fler svenskar i NHL framöver, säger Hörnqvist till NHL:s webbplats.

Forwarden har den senaste tiden varit skadad, men tros vara tillbaka till nattens första finalmatch på hemmais.

- Jag är inställd på att spela. Sen den första gången jag såg en NHL-match har jag alltid velat lyfta den där bucklan, och nu är vi så nära.

Spelat i Nashville

Hörnqvist kom till NHL 2008 och gjorde sina fem första säsonger i Nordamerika i just Nashville.

- Jag spelade 14-15 matcher innan jag skickades till Milwaukee (i farmarligan AHL). Det var en tuff tid för mig; jag var ung och hade stora förhoppningar när jag kom över från Sverige. Men samtidigt var det bra för mig, jag lärde mig att spela på liten rink.

2014 flyttade 30-åringen till Pittsburgh och i fjol vann han och laget Stanley Cup.

Hörnqvist hoppas få jubla även i år.

Att vinna som regerande mästare har inget lag gjort sedan 1998, då Detroit nådde bedriften.

- Det är en klar motivationshöjare. Vi har inte hört något annat än hur svårt det är att göra det, säger Pittsburghs forward Bryan Rust.

Totalt har lagets spelare gjort 156 finalmatcher. Nashvilles motsvarande siffra är endast fem.

Första finalen

Filip Forsberg är en av finaldebutanterna i ett Nashville som var rankat som 16:e lag inför slutspelet.

- Jag minns att jag satt uppe på natten, eller gick upp tidigt på morgonen och tittade på reprisen när Peter Forsberg vann med Colorado Avalanche. Jag såg upp till Peter Forsberg som liten och det var stort att följa honom vinna sportens största trofé. Det var där någonstans drömmen startade och nu är man själv där, säger han till NHL:s webbplats.

Han kliver in i finalen med poäng i sju matcher i rad efter totalt åtta mål och sju assist i slutspelet (flest i Nashville).

- Jag har spelat både mot och med honom. Han har ett väl utvecklat målsinne och ett giftigt skott. Det gäller att ligga tätt på honom och inte ge honom några ytor, säger Carl Hagelin i Pittsburgh.

Forsberg igen:

- Penguins är ett lag med många otroligt skickliga spelare där vi givetvis måste hålla ett öga på (Sidney) Crosby och (Jevgenij) Malkin. Det kommer att bli en härlig utmaning för oss.

Crosby, Malkin och Pittsburgh kan vinna Stanley Cup för tredje gången på nio år.