Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Szymon Dabrowski från klubben Harlösa IF får bedövning.

Tandläkarskräck? Inte här inte

En krock på fotbollsplanen och tänderna kan vara i fara. Tur då att tandläkarna finns på plats på Heden.

Under hela Gothia Cup-veckan finns Folktandvården på plats på Heden för att rycka in om det händer en tandolycka. Nytt för i år är att de också erbjuder gratis munhälsobedömning och rådgivning om tandhälsa.

– Som väl är, är det inte så mycket skador, utan det har mest varit spelare här som har tandvärk, säger Maria Cott Bratthammar, tandläkare.

Just när GP besöker bussen är däremot Szymon Dabrowski från klubben Harlösa IF där, och blir undersökt för en mer allvarlig skada. Röntgenbilderna som de tar ska visa hur skadad tanden är.

– Jag trillade och slog i tanden under matchen i måndags. Nu gör det ont när jag rör på den, säger han.

– Om tanden inte är sönder så fixar vi det tillfälligt, så får han besöka en tandläkare senare, säger Mina Mehrpour, tandläkare.

Tillsammans med en tandsköterska jobbar Maria och Mina under hela Gothia Cup-veckan och i bussen finns det till och med möjlighet för operation om det skulle behövas. Men det finns också mindre saker som kan hjälpa oerhört mycket:

– Första året var det en grupp tjejer från Zambia här som aldrig hade sett en tandläkare innan. De blev jätteglada när vi gav dem tandborstar och tandkräm, säger Mina Mehrpour. som varit med alla nio år som tandläkarbussen funnits på plats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.