Tampa Bays Ondrej Palat lyfter Stanley Cup-pokalen.
Tampa Bays Ondrej Palat lyfter Stanley Cup-pokalen. Bild: Jason Franson/AP/TT

Tampa Bay NHL-mästare – Hedman utvald till MVP

Tampa Bay och Victor Hedman är nya Stanley Cup-mästare. Den svenske backen utsågs dessutom till slutspelets mest värdefulle spelare och hyllas ikapp med lagkaptenen Steven Stamkos.
– Jag har inte ord... Det är så mycket känslor just nu, säger den svenske backstjärnan.

ANNONS
|

Ett sista desperat försök misslyckades, Dallas tappade pucken och hela Tampa Bay samlades i en jättehög vid målvakten Andrej Vasilevskij redan sekunder innan slutsignalen gick.

Tampa Bay hade vunnit med 2–0 och sammanlagt 4–2 i matcher.

– Den sista perioden var den längsta i mitt liv. Jag har inte ord... Det är så mycket känslor just nu, säger Victor Hedman i en intervju på isen när det stora segerjublet lagt sig något.

En stund senare kunde han jubla ikapp med den skadade lagkaptenen Steven Stamkos, som fick pokalen av NHL-kommissionären Gary Bettman. Stamkos, som under hela finalserien bara spelade ett par byten i match tre, var tagen efteråt.

ANNONS

– Det känns overkligt. Jag är så stolt över varenda spelare i laget. Det var så fantastiskt att se dem spela. Jag är mållös, det här är helt fantastiskt, säger Stamkos

"En så stor ledare"

Själv hyllades han av Victor Hedman.

– Det är svårt att beskriva hur mycket han betyder. Han är en så stor ledare, säger svensken och lyfter fram det mål Stamkos hann göra i finalmatch tre.

– Det målet, hans mål, det är ett av de stora hockeyögonblicken.

I själva matchen satte Tampa Bay från första nedsläpp tryck mot Dallas, som under första kvarten knappt kom ur egen zon med pucken under kontroll.

Men det krävdes ett numerärt överläge halvvägs i in i perioden för att matchens nolla skulle spräckas.

När John Klingberg fick sätta sig i utvisningsbåset efter en trippingbehövde hela slutspelets målkung Brayden Point bara en halv minut för att sätta 1–0. Kanadensaren fick öppen gata när Dallasförsvaret tittade på pucken och lät Point ta hand om sin egen retur.

Det var Points femte mål i finalserien och 14:e i slutspelet.

Victor Hedman bjöd sedan in Dallas in matchen när han åkte ut två minuter för interference. Dallas trummade på, men fick aldrig in pucken. Och när laget såg ut att komma tillbaka spelmässigt slog Tampa Bay till igen. Dallas Alexander Radulov gav bort pucken mitt i ett byte och Tampa Bay tackade och tog emot. I den snabba kontringen var Blake Coleman sist på pucken.

ANNONS

Och fler mål blev det alltså inte.

"Tror knappt det är sant"

– Vi har haft så mycket självförtroende. Vi har jobbat så hårt och spelat vårt spel. Vi hade bestämt oss, säger en jublande Brayden Point.

En spelare i laget sticker ut lite extra. Pat Maroon kunde nämligen fira en Stanley Cup-seger för andra året i rad. I fjol spelade han i St Louis, när de vann.

– Jag tror knappt det är sant att jag är här igen, det är fantastiskt. En enorm prestation av både mig och mina lagkamrater, säger 32-åringen.

I och med segern har Tampa Bay också fått sin revansch från fjolårets fiasko, när grundseriens bästa lag åkte ut mot Columbus i slutspelets första omgång utan att vinna en enda match.

– Vi har fått så många frågor om det. Men det är ett nytt lag nu, säger Victor Hedman.

Laget fick fira inför tomma läktare, men hemma i Florida samlades fansen. Utanför hemmaarenan Amalie Arena hade flera hundra hockeysupportrar samlats för att kunna fira lagets första titel sedan 2004. Och de kunde jubla när hjältarna lyfte segerpokalen, som siste målskytten Blake Coleman:

– Det är en dröm som blir sann. Det här är allt man jobbar för som hockeyspelare. Den är lite tyngre än jag hade trott, det är helt otroligt, sade Coleman om Stanley Cup-pokalen.

ANNONS

Martin Yngve/TT

Tampa Bay-spelarna med Stanley Cup-pokalen.
Tampa Bay-spelarna med Stanley Cup-pokalen. Bild: Jason Franson/AP/TT

Stanley Cup-finalen avgjordes i bäst av 7 matcher, alla spelades i Edmonton.

Tampa Bay vann med sammanlagt 4–2 i matcher, här är resultaten i finalserien:

Match 1: Dallas–Tampa Bay 4–1.

Match 2: Tampa Bay–Dallas 3–2.

Match 3: Tampa Bay–Dallas 5–2.

Match 4: Tampa Bay–Dallas 5–4, efter förlängning.

Match 5: Dallas–Tampa Bay 3–2, efter förlängning.

Match 6: Tampa Bay–Dallas 2–0.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS