Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinnor förbjuds att utöva sport
Afghanska fotbollsspelare. Arkivbild. Bild: Rahmat Gul

Talibanerna tillåter inte kvinnor att utöva sport

Talibanerna har tagit över Afghanistan. Nu har det nya styrets konsekvenser nått sportens värld. I en intervju med australiensiska SBS uppger en talesperson för talibanernas kulturdepartement att kvinnor förbjuds att utöva sport.

Det gick fort när talibanerna tog över Afghanistan. Efter att USA meddelat att de militära trupperna skulle lämna landet för första gången på 20 år, dröjde det bara några månader innan talibanerna tagit makten.

Inledningsvis höll de en mer liberal framtoning än de gjorde senast de hade makten. Uttalanden vittnade bland annat om att kvinnor skulle fortsätta få gå i skolan. Trots detta var det ändå många som förutspådde att kvinnor situation i landet skulle försämras.

Nu har inskränkningen av kvinnors rättigheter nått sportens värld.

I en intervju med australiensiska SBS säger en talesperson för talibanernas kulturdepartement, Ahmadullah Wasiq, att kvinnor inte kommer tillåtas att utöva sport.

– Jag tror inte kvinnor kommer tillåtas att spela kricket eller någon annan sport, efter som det inte är nödvändigt, säger Wasiq till SBS.

”Islam tillåter inte det”

Anledningen är att kvinnor, under sitt utövande, riskerar att visa sina kroppar, enligt Wasiq.

– I cricket riskerar de att hamna i en situation där deras kroppar och ansikten inte är täckta. Islam tillåter inte det.

– Vi lever i en medievärld, och det kommer finnas bilder och videos för människor att se. Islam och islamska emiratet tillåter inte kvinnor att utöva sporter där de kan exponeras, säger han.

Frågan uppmärksammades i samband med att Australiens herrcricketlag ska möta Afghanistan i november. Uttalandet har fördömts av Australiens idrottsminister Richard Colbeck.

– Att utesluta kvinnor från idrott i någon form är helt oacceptabelt, säger han till SBS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.