Afghanistan har först på senare år börjat spela internationella turneringar, som här i VM 2015. Nu har ordföranden fått sparken av talibanerna.
Afghanistan har först på senare år börjat spela internationella turneringar, som här i VM 2015. Nu har ordföranden fått sparken av talibanerna. Bild: Dianne Manson/AP/TT

Talibanerna sparkar landets cricketbas

Talibanerna har sparkat ordföranden för Afghanistans cricketförbund och ersatt honom med en medlem av det inflytelserika Haqqani-nätverket, som ligger bakom flera av landets värsta attacker mot civila.

ANNONS

Cricket är en av de sporter som accepteras av talibanerna som nyligen tog tillbaka makten i Afghanistan efter 20 år. Ett tecken på att sporten är viktig för talibanerna är att den nya ordföranden heter Nasibullah Haqqani.

Haqqaninätverket är terrorstämplat och grundades av en fruktad krigsherre som var mentor åt Usama bin Ladin. Sirajuddin Haqqani är ny inrikesminister och därmed en maktfaktor i det nya styret.

Den tidigare ordföranden Hamid Shinwari fick beskedet av Anas Haqqani – yngre bror till inrikesministern.

"Anas Haqqani kom till förbundets lokaler och förklarade att min tid som ordförande var över", skriver Shinwari på Facebook– ett inlägg som senare tagits bort.

ANNONS

Senaste gången talibanerna styrde Afghanistan förbjöds i stort sett all underhållning och många idrotter och arenorna användes för offentliga avrättningar. Men cricket är populärt bland islamisterna. Det är emellertid oklart om kvinnor i fortsättningen kommer att utöva sporten.

Cricket är den största idrotten i Sydostasien framförallt i grannlandet Pakistan och Indien. Afghanistan är rankat bland de tio främsta länderna i världen, men har först på senare årtionden börjat spela internationella matcher och turneringar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS