Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

15-åriga slopestylelöftet Jennie-Lee Burmansson åker till OS som Sveriges yngsta vinterolympier genom tiderna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Talangerna lyfter svenska OS-truppen

Ebba Andersson, 20, visade klassen direkt. Snart OS-debuterar fler talanger som Jennie-Lee Burmansson, 15, Rasmus Dahlin, 17, och Anita Östlund, 17. Framtiden är redan här i den svenska OS-truppen.

Ebba Anderssons överraskande fjärdeplats i OS-debuten i skiathlon visade att Sverige kan få en ny skiddrottning den dag Charlotte Kalla lägger av.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Andersson är en av 16 idrottare som är uttagna till Pyeongchang på SOK:s så kallade talangkriterium. Det är fler än i de två senaste vinterspelen i Sotji och Vancouver.

Då är ändå inte Tre Kronors och Frölundas backlöfte Rasmus Dahlin – som väntas gå först i NHL-draften i sommar – inräknad.

- Det är väldigt, väldigt positivt. Det är roligt att fira medaljer. Men det är lika roligt att ta ut unga idrottare i OS-truppen, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté.

Kräver topp åtta-placering

SOK kräver normalt minst en topp åtta-placering i bästa konkurrens för en OS-biljett. För yngre idrottare utan olympisk erfarenhet gör man undantag – om potentialen finns där.

- Bilden är att de ska kunna nå toppen i kommande OS. Att ge dem möjlighet att göra ett OS och få lärdomar är väldigt viktigt, säger Reinebo.

Men SOK skickar ingen till OS bara för att se och lära.

- Man får inte vara för långt ifrån, för då kan det bli negativt, säger Reinebo.

"Extrema resultat"

Förutom Ebba Andersson lyfter Reinebo fram två andra talanger.

Den ena är 15-åriga freeskiåkaren Jennie-Lee Burmansson. Hon är Sveriges yngsta vinterolympier genom tiderna, världscupledare – och ett medaljhopp i slopestyle.

- Hon kan mycket väl göra det igen under OS. Hon har gjort extrema resultat i år, säger Reinebo.

Om motivationen finns och kroppen håller kan Burmansson vara med i åtminstone tre OS till.

- Det är roligt att SOK vill satsa på mig och samtidigt ge mig tid att utvecklas. Visst är det bra att jag redan nu får möjlighet att vara med på ett OS och känna av miljön. Det är bra inför mina kommande OS i karriären, säger Burmansson.

Den andra Peter Reinebo pratar extra varmt om är konståkaren Anita Östlund. Hon kom nyligen på 17:e plats i mästerskapsdebuten i EM och är första svenska damåkaren som klarat en trippel-trippel-kombination.

- Det kan ta henne hela vägen i framtiden, säger Reinebo.