Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linköping stormar mot ett nytt SM-guld. Men till Europatoppen är det fortfarande en bra bit. Arkivbild.

Talanger ska ta Linköping mot Europatoppen

Snart bäst i Sverige – igen. Men till toppen av Fotbollseuropa har Linköping fortfarande långt.

En poäng. Det är allt som krävs under de tre avslutande omgångarna av allsvenskan för att Linköping, för andra året i rad, ska kunna titulera sig SM-guldvinnare.

Förutsättningar som, på pappret, ser överkomliga ut.

- Utgångsläget är bra, det ser riktigt bra ut. Matchen mot Kvarnsveden på söndag blir spännande, säger klubbdirektören Maria Hagström.

- Inför säsongen var vi ödmjuka. Det har faktiskt gått över förväntan. Vi visste att vi hade ett bra lag, men vi hade inget krav på att ta guld. Målsättningen var att sluta topp två, och ta en Champions League-plats.

Ung satsning

I Champions League, där Sparta Prag väntar i kvartsfinalen, får Linköping möjlighet att mäta sina krafter med europeiska storlag. Och i mästarturneringen hamnar skillnaderna mellan kontinentens hårdsatsande jättar och den allsvenska klubben i strålkastarljuset.

- Att kunna störa de stora lagen i Europa är en jättestor utmaning för oss. Vi måste hitta vårt sätt att jobba för att kunna göra det på sikt.

Linköpings kanske främsta vapen i jakten på de penning- och profilstarka lagen är truppens unga och talangfulla spelare, berättar Hagström.

- Vi ska vara ett av Sveriges bästa lag. Vi ska ha bra organisation och ett bra lag. Vi har inte möjlighet att erbjuda samma löner, men vi låter unga spelare utvecklas på ett bra sätt. Vi ger unga spelare bra förutsättningar, det är viktigt. Sen får vi så klart svårt att stå emot när spelarna är redo för nästa steg, säger hon.

Hagström fortsätter:

- Vi hoppas att våra spelare utvecklas. Då kan vi ta steg. Men det är klart, om man ska vara konkret krävs nog att vår omsättning ökar med kanske fyra miljoner också.

Asllani viktig

I somras lyckades Linköping locka hem landslagsstjärnan Kosovare Asllani. Att 28-åringen valde att flytta tillbaka efter en lång utlandssejour visar att klubben är på rätt väg i sin satsning.

- "Kosse" betyder oerhört mycket för oss, både på och utanför planen. Att hon ser en möjlighet att fortsätta karriären hos oss tyder på att vi har en bra verksamhet, säger Maria Högström.