Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Påvelunds Laura Sarosi under förra säsongens SM-final. Bild: MAXIM THORÉ
Påvelunds Laura Sarosi under förra säsongens SM-final. Bild: MAXIM THORÉ

Talanger mot heltidsproffs i heta Göteborgsderbyt

De spelar båda i den svenska högstaligan och geografiskt håller de till bara några kilometer i från varandra.
Ändå har Västra Frölunda och Påvelunds TBK helt olika strategier bakom sina framgångar.
I kväll drabbas lagen samman i säsongens första derby. Ett derby där ungdomssatsning ställs mot danska heltidsproffs.

Påvelunds TBK:s historia går att jämföras med fotbollens Åshöjdens BK. För några år sedan startade klubben ett seniorlag för det svenska seriesystemet. Första året slutade med avancemang från division 4. Nästa år vann man division 3, följde upp med seger i divison 2 och detsamma i division 1. Förra året gjorde man sin första säsong i badmintonligan.

Hur det gick för nykomlingarna?

SM-silver. Bara några få bollar i från att gå hela vägen från nystartade till att vinna SM-guld.

– Jag har svårt att tro att det är jättemånga klubbar i någon sport som gjort samma resa. Självklart känns det lite synd att vi inte vann, men vi är jättenöjda med silvret och vad vi åstadkommit också, säger Påvelunds klubbchef Martin Stigh.

Hur var det över huvud taget möjligt för Påvelund att göra den här resan?

Danskarna har levererat

En av de stora anledningarna är den rutinerade huvudtränaren Asger Madsen. Han, tillsammans med andra personer inom klubben, nyttjade sina kontakter och såg vart klubben var på väg. Påvelund fyllde på truppen med den ena förstärkningen efter den andra. Inte minst plockades ett par danska heltidsproffs in till klubben.

Det har gett resultat.

– Vi har valt att göra så. Vi vill kunna visa upp riktigt bra badminton både för våra egna medlemmar, men också andra klubbar. Det har vi haft lite svårt att kunna göra i Sverige för att många av de bästa spelarna försvinner, men vi har plockat in några stycken från Danmark. De spelar inte bara med oss utan håller även träningsläger för våra yngre spelare. Vi hoppas och tror att de ska kunna inspirera och hjälpa våra ungdomar till att kunna ta stegen upp till badmintonligan på sikt, säger Magnus Sahlberg, tränare i Påvelunds TBK.

Hur har ni lyckats locka till er de här toppspelarna från Danmark?

– Vi känner ju de här spelarna från Europatouren. Sedan trivs de bra här. De gillar klubben och tycker det är kul att komma hit. Sedan är det klart att det är proffs vi pratar om. Är du inte topp tio i världen i badminton så är det tufft att leva på så det är klart att det finns en ekonomisk aspekt också, säger Magnus Sahlberg.

Påvelunds Frederik Colberg och Mette Poulsen. Bild: MAXIM THORÉ
Påvelunds Frederik Colberg och Mette Poulsen. Bild: MAXIM THORÉ

När några omgångar har gått av badmintonligan ligger Påvelund i toppen. Än så länge har inget lag slagit dem på fingrarna.

– Det är klart att vi siktar på att ta guld i år, säger Sahlberg.

Tänker annorlunda

Vägen mot ett eventuellt guld fortsätter redan i kväll. Då väntar Västra Frölunda. Klubben som tagit otaliga SM-medaljer på juniornivå och som klubb firar sin 50-årsdag nästa år. Geografiskt är de bara några kilometer bort, men rent strategiskt skiljer det mycket mer än så.

– Vi har en strategi som vi kallar för "BS till OS". Det betyder badmintonskolan till OS. Vi har flera exempel genom åren där spelare gått hela vägen från vår badmintonskola till att få tävla i OS. Vi utbildar nybörjare till att kunna satsa på badminton och just nu har vi flera spelare i juniorlandslaget, säger Patrik Björkler, tränare i Västra Frölunda.

Några trupper släpps inte förrän timmen innan matchstart, men Frölunda har en av de yngsta trupperna, om inte den yngsta, i badmintonligan.

– Förra året hade vi en utländsk spelare, men i år har vi inte haft någon än så länge. Det är klart att det kan hända även för oss, men i så fall vill vi ju ha dem på plats och mer i verksamheten. Just nu finns det tre lag i ligan som sticker ut lite och sedan är det väldigt jämnt. Vi siktar på att bli topp sex i år, säger Björkler.

Kan ni stå emot Påvelund i derbyt?

– Det beror mycket på vilket lag de kommer spela med, men vi har spelat bra på slutet. Vi fick en tuff start, men de två senaste matcherna har vi spelat riktigt bra så det känns verkligen som att vi är på uppgång just nu, säger Patrik Björkler.

Truppen, Västra Frölunda:

Raul Must, Zvonimir Durkinjak, Jacco Arends, August Björkler, Gustav Björkler, Joel Hansson, Johan Bademom, Tom Söderström, Mikael Westerbäck, Jakob Ekman, Felix Angtorp.

Kirsty Gilmore, Thyra Hultman, Frida Lindströmm, Ida Melkerhed, Sofia Reidy, Ella Söderström, Sanne Ekberg.

Truppen, Påvelunds TBK:

David Kim Kristensen, Gabriel Ulldahl, Joshua Eipe, Christian Lind Thomsen, Frederik Colberg, Joel Eipe, Magnus Sahlberg, Alexander Landberg, Leo Woxberg, Dante Sandgren.

Line Christophersen, Laura Sarosi, Mette Poulsen, Mai Surrow, Jennie Carlsson, Stina Caspersson, Lina Nilsson, Mini Otterström.

Tabellen

1.Påvelund5014

2.Halmstad4112

3.Fyrisfjädern4112

4.BMK Aura236

--------------------------------------

5.Trollhättan236

6.IFK Umeå145

7.V Frölunda143

8.Täby 1 4 2

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.