Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Talangen siktar mot världseliten: "Vill spela min första major"

Snart slår Lynn Carlsson i gång sin tredje Europatoursäsong. Nu känner golfproffset från Varberg, Halmstad och Ringenäs GK sig redo för att ta nästa steg: – Ett specifikt mål är att spela min första major, säger hon.

Golfbanan i Ringenäs visar sig från sin allra sämsta sida. Det ligger is på dammen vid klubbhuset, tjocka driver in från havet och det regnar småspik.

Inte undra på att Lynn Carlsson, när du läser detta, har lämnat Sverige för att inleda säsongen med två tävlingar på den sydafrikanska damtouren.

– Det blir något nytt som jag testar på i år. Man kan säga att nivån och prispengarna motsvarar LET Access, förklarar hon, tillbaka i värmen inne i klubbhuset.

LET Access är Europatourens undertour, där Lynn Carlsson i fjol slutade trea i den numera nedlagda deltävlingen i Haverdal.

Hennes säsongspremiär på Europatouren (LET) är planerad till tredje veckan i april i Marocko. Sedan rullar det på fram till avslutningen i Dubai två veckor före jul.

Debutåret 2015 slutade hon 63:a på tourens ”Order of Merit” efter tre topp tio-placeringar med sjundeplatsen i Amsterdam som topp.

I fjol avancerade hon till 57:e plats i penningligan, men den bästa enskilda placeringen var 14:e-platsen i Abu Dhabi.

Var 2016 ett steg framåt eller ett steg bakåt – eller både och?

Lynn Carlsson väljer det förstnämnda alternativet:

– Ser man på detaljer i spelet så har jag utvecklat mycket och känner att jag har tagit ett kliv framåt, även om kanske inte resultaten har varit precis det jag hade velat.

– Samtidigt så har spelat dubbelt så många tävlingar på LET och känner att jag har tagit en större plats där och att det verkligen är min huvudtour.

Hennes vinteruppehåll har, eftersom hon tävlade ända in i december även i fjol, varit kortare än tidigare år. Men hon tycker ändå att hon har hunnit med den försäsongsträning som hon behöver.

Fokus har bland annat legat på att vässa puttningen.

Vilka mål har du under 2017?

– Det är många. De främsta är att fortsätta utvecklas som golfspelare på golfbanan och även som mig själv utanför golfbanan. Ett specifikt golfmål är att spela min första major och i alla fall komma med på tre under 2017. Sedan får vi se om det blir två eller en eller ingen...

De totalt fem major-tävlingarna är golfens verkliga finrum. Ringenäskollegan Julia Engström, 15, fick spela tre av dem i fjol efter sin sensationella seger i brittiska amatörmästerskapet.

Vad krävs för att Lynn Carlsson ska nå dit?

– Det beror lite på. Spelar jag bra i början på säsongen på Europatouren och är topp 25 på Order of Merit fram till ett visst datum så får jag spela British Open automatiskt. Gör jag inte det, så har jag ett kval på måndagen innan British Open startar.

– Sedan kommer jag att spela en tredagarstävling som är kval till Evian i september. Jag kommer även att spela en endagstävling i England som är kval till US Open.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.