Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Maja Nylén-Persson hoppas på en OS-medalj för Damkronorna. "Det skulle slå allt som jag har varit med om", säger hon.

Talangen Nylén-Persson drömmer om OS-succé

JVM-succén är än så länge karriärens höjdpunkt. Nu är Maja Nylén-Persson på jakt efter en högre toppunkt: Hon vill ha en OS-medalj.

Damkronornas förberedande träning inför mötet med Japan är precis avslutad. Maja Nylén-Persson tar av sig hjälmen, handskarna och ställer ifrån sig klubban. Men leendet behåller hon – och det är lätt att förstå henne.

17-åringen är bara ett drygt dygn bort från att för första gången få spela OS-hockey i Kwandong hockeycenter I Gangneung.

- Det är lite pirrigt, säger hon.

- Det här ändå en dröm som jag har haft sedan jag var liten, så det ska bli häftigt.

"Samma hockey"

Nervositeten får ta sin plats just nu. När pucken väl släpps lovar hon att sinnesstämningen kommer vara en annan.

- Då tänker jag inte på det. Utan det här är ju samma hockey som jag spelar hemma. Det gäller att tänka så, tror jag. Vi är här på samma villkor som alla andra och det är bara sträcka på sig och köra sitt race, säger hon.

TT: Varför är du en OS-spelare?

- Oj. Jo, men jag tycker väl att jag ser spelet bra, är lugn på isen och kan lägga bra första pass, säger hon.

Förbundskapten Leif Boork är något mer beskrivande och förklarar varför han valde att ta ut Leksandsbacken i truppen.

- Hon har fantastiskt fint spelsinne, är lugn med pucken. Får hon den vid fötterna eller att den kommer fel så stressar hon inte upp sig. Hon har ett lugn och en timing i spelet – hon är lugn hela hon – som gör att hon har bra puckkontroll, hittar bra lösningar och vågar hålla i pucken det lilla momentet så att saker och ting öppnar sig. Det är en konst. Många stressar för att få tid, säger han.

- Hon kommer att bli riktigt, riktigt bra. En världsspelare. Det är jag säker på.

"Ett kvitto"

Maja Nylén-Persson säger att hon sällan tar åt sig vad som skrivs eller sägs om henne. Men hon vet att åsikterna finns där ute, och att personer gillar hennes sätt att spela är något som hon uppskattar.

- Jag ser lite här och var, men det är inget jag tänker på. Jag tar dag för dag och försöker utvecklas hela tiden, säger hon.

- Nu på slutet har karriären gått väldigt fort, och min utvecklingskurva har pekat uppåt. Det är kul att få komma hit, det är ett kvitto på att man har gjort något bra.

Hennes sätt att spela har varit framgångsrikt och inneburit att karriären har – som hon själv är inne på – gått fort och haft riktningen rakt uppåt.

I fjol var hon den stora överraskningen i Boorks VM-trupp. I vintras var hon given som lagkapten för juniorlaget och såg till att VM i Ryssland slutade med en historisk silvermedalj.

Och nu är hon i Sydkorea på jakt efter att toppa karriären med en OS-medalj.

- Det skulle slå allt som jag har varit med om, säger hon.

TT: Även JVM-silvret?

- Ja, det här är ju världseliten. Det skulle vara väldigt häftigt.