HV71:s Lias Andersson hoppas gå i pappas fotspår på lördag. Arkivbild.
HV71:s Lias Andersson hoppas gå i pappas fotspår på lördag. Arkivbild.

Talangen kan bräcka pappa

ANNONS
|

Efter att ha blåst Brynäs på guldfest i Gävle i torsdags kväll med 5–3-segern – Andersson svarade för en målgivande passning – ska nu hela finalserien avgöras i en sjunde match i Jönköping på lördagen.

Bara en enda gång tidigare i historien har en finalserie gått till sju matcher, då var det HV71 som vann på hemmaplan mot Färjestad.

- Det ska bli jättehäftigt, det blir den största matchen jag har upplevt i min karriär. Det är bara att ladda om och inte glömma att njuta, säger Kungälvssonen.

ANNONS

Pappa en ikon

Han har hockeyn i blodet. Pappa Niklas är en ikon i Frölunda efter att ha lett laget till två SM-guld 2003 och 2005. Första guldåret utsågs han till slutspelets mest värdefulle spelare, andra året sköt han guldmålet.

SM-titlarna kom i slutet av hans karriär. För Lias Andersson har den precis börjat på seniornivå då han har gjort sin första hela A-lagssäsong.

- Fast pappa drog ju över till Nordamerika ganska tidigt, annars hade han kanske vunnit tidigare, säger Lias om jämförelsen.

Så kan det bli för Andersson den yngre också. Lördagens avgörande SM-final kan bli det sista han gör både i HV71 och SHL. Han väntas gå högt i sommarens draft och NHL:s scoutingavdelning rankar honom trea bland de europeiska spelarna.

TT: Känner du dig redo att åka över?

- Vi får se vad som händer i draften. Bollen ligger inte helt i mina händer, utan man får se vad NHL-laget tycker. Om de tycker att jag är redo så är det ett alternativ, säger han.

ANNONS

Nöjd över valet

Annars har det ryktats om en flytt hem till Göteborg och Frölunda. Det gjorde det visserligen redan i fjol – då blev han kvar i HV71. Att han valde Jönköping när det var dags att ta steget till hockeygymnasiet var noga genomtänkt. Han ville inte spela i Frölunda och varje dag bli jämförd med pappa.

- Det har varit de tre bästa åren i mitt liv. Jag har utvecklats enormt mycket som hockeyspelare och person. Jag har fått mogna, det har betytt allt. Jag har träffat vänner för livet och är jätteglad och stolt över att ha fått representera HV.

Lias Anderssons kedja med Mattias Tedenby och Filip Sandberg är rena racertrion i en finalserie med hög fart. De kallas "Bumbibjörnskedjan" för att de är relativt små. Trion har gjort sammanlagt 25 poäng i slutspelet, varav elva i finalserien. Andersson står på två poäng i finalserien, 1+1, och är nöjd med spelet, men inte med kedjans målutdelning: fyra finalmål.

- Jag tycker att vår kedja har skapat väldigt många lägen, men vi har inte fått dit den riktigt. Vi borde ha gjort fler mål, säger han.

ANNONS

Kommer de på lördagen kan det bli guld värt för HV71.

TT

Fakta: Lias Andersson

Född: Den 13 oktober 1998 i Smögen.

Moderklubb: Kungälv.

Längd/vikt: 181 centimeter/90 kilo.

Säsongsstatistik:

SHL: 42 matcher–9 mål–10 assist–19 poäng.

Slutspelet: 15–4–1–5 (finalserien: 6–1–1–2).

Övrigt: Spelade JVM för Sverige i vintras där laget slutade fyra. En av tre kandidater till utmärkelsen årets rookie i SHL.

ANNONS