Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tyra Axnér spelar till vardags i Nykøbing Falster Håndbold i Danmark. Arkivbild.
Tyra Axnér spelar till vardags i Nykøbing Falster Håndbold i Danmark. Arkivbild. Bild: Johnny Pedersen/Ritzau/TT

Talangen jagar EM-plats – med pappa som kapten

Tyra Axnér är för första gången uttagen till en hel landslagssamling. Att nya talanger kommer upp i landslaget är i sig ingen ny företeelse. Men att en av dem är förbundskaptenens dotter hör inte till vanligheterna.
– Jag måste kämpa ännu mer och känna mig extra redo, säger Tyra Axnér som i veckan kan spela sig till en plats i EM-truppen.

I mars 2020 blev det klart att Tomas Axnér skulle ta över jobbet som förbundskapten för damlandslaget i handboll. Hemma vid köksbordet hade familjen Axnér redan fått beskedet.

– Då var jag ju jätteglad för hans skull för att han fick det häftiga uppdraget. Men såklart slog det ju en tanke individuellt att "nu blir det tufft och nu får jag jobba på", säger Tyra Axnér.

Två och ett halvt år senare är hon kallad till landslagssamling i Uppsala inför dubbla träningslandskamper mot Brasilien (torsdag och lördag). Trots att det är hennes första samling med A-landslaget, är hon van vid att få frågor om sin pappa.

– Han har ju hållit på med handboll länge, så det är ju inte något som jag inte har stött på tidigare, att folk har åsikter och så, säger hon.

"Förstår att det kittlar"

Tyra Axnér har spelat en landskamp på seniornivå, när hon i våras snabbt fick kallas in till EM-kvalmatchen mot Turkiet, men innan dess har hon bara spelat i ungdomslandslag. Tyra är fostrad i skånska Lugi, där Tomas också varit tränare. Frågan om hennes pappa är därför inte ny för henne.

– Jag är beredd på att den kan komma och det sägs ju nästan alltid i samband med mig. Jag har ju bott i en stad med mycket handboll. Det är ju naturligt att man frågar.

Till vardags spelar hon i danska Nykøbing Falster. Det är en annan verklighet än den i Sverige, en där hon inte känns igen som dotter till Tomas Axnér. Men även Tomas förstår att många frågar om hur det är att vara förbundskapten och ta ut sin dotter.

– Jag förstår att den kittlar och att man gärna vill fråga om hur det är. För min del ser jag ju henne som en handbollsspelare i det här sammanhanget, säger Tomas Axnér och fortsätter:

– Sedan jag blev förbundskapten för det här landslaget har vi tagit upp ganska många unga spelare och testat dem i landslagssammanhang och den här gången var det hennes tur och det är ju för att hon har de egenskaperna och spelar i en bra liga och har presterat. Det är därför hon är här, inte för att hon är min dotter.

"Måste bevisa sig"

Men trots att den handbollsinsatta vet att Tyra Axnérs uttagning hänger på egna meriter, vet hon om att det finns personer som kanske tror att hon har en fördel för att hon är förbundskaptenens dotter.

– Det där med att det skulle vara en fördel känner jag ju snarare blir att jag måste kämpa ännu mer och känna mig extra redo. Man måste bevisa sig också, säger hon.

Matcherna mot Brasilien är den näst sista samlingen före EM i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro i november. Den som visar form nu kan mycket väl spela in sig i EM-truppen som presenteras på onsdag i nästa vecka.

För Tyra Axnér handlar det främst om att skaffa erfarenhet inför framtiden.

– Jag tycker att det är kul att få möjligheten att vara med och se hur det är. Och att få inspiration, men också att få lära av både tränare och spelare. Och bara samla på sig så mycket man kan, säger hon och påpekar att hon har framtiden för sig.

Tyra Axnér var med i matchtruppen mot Turkiet i april. Arkivbild.
Tyra Axnér var med i matchtruppen mot Turkiet i april. Arkivbild. Bild: Anders Bjurö/TT

Fakta: Sveriges landslagshöst

29 september: Sverige–Brasilien, 18.30, Uppsala

1 oktober: Sverige–Brasilien, 16.00, Eskilstuna

6 oktober: EM-truppen presenteras

28 oktober: Sverige–Tjeckien, 18.15, Kalmar

30 oktober: Sverige–Tjeckien, 16.00, Karlskrona

4–20 november: EM i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro. (Sverige spelar i Slovenien)