Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

800-meterslöparen Lovisa Lindh. Arkivbild.

Tajt kamp i lag-EM – Lindh hyllades stort

De svenska friidrottarna är halvvägs tillbaka till lag-EM:s superdivision. 800-meterslöparen Lovisa Lindh sprang på 2.02,36 och imponerade mest på förbundskapten Karin Torneklint.

Sverige åkte ur superdivisionen i lag-EM för två år sedan. Nu jagar de svenska friidrottarna en topp-tre plats vid årets deltagande i förstadivisionen för att ta sig tillbaka.

Medeldistansaren Lovisa Lindhs grenseger på 800 meter bidrog till att Sverige avslutade den första tävlingsdagen på tredje plats, i ett mulet och duggregnigt Vasa. 25-åringen sprang på 2.02,36 och var i mål nästan halvsekunden före schweiziskan Selina Büchel och gav tolv poäng till Sverige som totalt har 162.

- En helt magisk start på sommaren. Jag får slipa på formen lite till. Målet just nu är att bli ännu lite bättre tidsmässigt. Det är viktigt mentalt att vinna lopp. Jag älskar landskamper, säger Lindh som satte personbästat 1.59,23 vid Diamond League-galan i Oslo förra veckan, till C More.

"Resultatet spelar ingen roll"

Längdhopparen Michel Tornéus säkrade ytterligare tolv poäng till Sverige efter ett segerhopp på 7,85, över en halvmeter från 31-åringens personbästa på 8,44 från i fjol.

- Resultatet spelar ingen roll för mig, det viktigaste är att ta tolv poäng för Sverige. Hade det varit sol så kanske jag hade kunnat göra något bättre. Men det viktigaste var att ta full poäng, säger Tornéus som har en del att slipa på inför VM i London i augusti, till C More.

- Det är ojämnt tekniskt, jag har några veckor kvar att jobba på.

Övriga svenska friidrottare presterade genomgående stabilt i de 21 första grenarna av 40 som avverkades under den andra av tre tävlingsdagar. Även om de riktiga topprestationerna individuellt saknades.

Ida Storm slutade tvåa i damernas slägga med ett kast på 69,12 meter och Andreas Almgren var trea på herrarnas 1 500 meter på tiden 4.00,38. En tredjeplats blev det även för Jonas Leandersson som sprang på 14.09.00 på 5 000 meter.

Schweiz leder

Irene Ekelund slutade sist i finalen på 100 meter för damer. 20-åringen kom efter redan i starten och var åttonde och sista sprinter över mållinjen på tiden 12,07. Knappt två tiondelar sämre än midsommaraftonens kvaltid på 11,88.

- Det kändes bra, jag är glad att jag är någorlunda med. Nu är jag på väg tillbaka, jag har inte ont, säger skadeförföljda Ekelund till C More.

Det är tajt i kampen om de tre topplatserna inför tävlingsavslutningen på söndagen. Trean Sverige har bara en poäng ner till fyran Finland. Ledande Schweiz är 13 poäng upp och däremellan ligger Turkiet.

Risken för att det mulna och duggregniga vädret ska övergå till mer regn är överhängande enligt väderprognoserna.

- Det har varit en positiv dag, många ha lyckats bra, en del fantastiskt bra. Lindh var häftigast av alla, det gladde en mest. Hon är helt magisk, säger förbundskapten Karin Torneklint till C More och blickade framåt söndagen.

- Vi ska ända in i kaklet.