Supportern Pontus Fredéns krypande för Blåvitt är en talande bild av året 2020.
Supportern Pontus Fredéns krypande för Blåvitt är en talande bild av året 2020. Bild: Bildbyrån/GP

Tack skitåret 2020 – låt nu Pontus krypa in våren

Aldrig tidigare har väl ordet ”skitår” legat bättre i munnen. Året 2020 har varit tungt och utmanande på många plan men också extremt lärorikt och fullt av nya insikter – allra bäst illustrerat av en krypande fotbollssupporter.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

”Hur har ni klarat coronan?”

Jag har både fått och ställt den frågan otaliga gånger under året som har gått. Det har nog många andra också. I kontakt med personer som jobbar i branschen eller bara vänner som arbetar eller engagerar sig i andra verksamheter än media.

Ur ett sportjournalistiskt perspektiv handlade den inledande perioden av pandemin framförallt om en sak: Inställda tävlingar.

Vi skrev under några veckor nästan uteslutande om evenemang, serier och matcher som sköts på framtiden eller ställdes in. I rasande takt föll den ena stora tävlingen efter den andra. Inte den mest inspirerande journalistiken direkt.

ANNONS

Det ställde vissa sanningar på ända också. Tänk er att vi på sportredaktionen konstaterade på ett morgonmöte i slutet av mars:

”I dag kommer nog beskedet att OS ställs in”.

En gigantisk nyhet förstås. Men inte 2020.

Vid det laget var ju allt redan inställt, flertalet nationer hade dessutom redan gjort klart att de inte tänkte delta i spelen. Varför skulle ett olympiskt spel gå att genomföra? Naturligtvis påverkade det nyhetsvärdet och intresset från er läsare var trots nyhetens teoretiska dignitet ganska svalt.

Vi insåg snabbt att vi behövde ställa om. Men vad ska vi skriva om när det inte pågår något tävlande alls?

Krypande supporten en passande bild

Sanningen är ju att det finns hur mycket som helst, bara du letar på rätt ställe. I det lilla och personliga finns ofta också det stora och talande. Idrotten fyller en roll i människors liv ständigt, trots att mästerskap ställs in och läktare gapar tomma.

Allra bäst tycker jag det illustreras av en sådan som Pontus Fredén.

Blåvitt-supportern som i vanliga fall reser land och rike runt och leder fansens sång från läktaren. Han är en av många som byggt sitt liv kring laget i sitt hjärta och som under 2020 berövades det viktigaste i livet.

ANNONS

Men Pontus lade sig inte ner och gav upp – han började krypa i stället.

19,04 mil närmare bestämt, efter året då IFK Göteborg bildades.

Ensam kryper han vidare i vinterkylan och andra supportrar bidrar längs vägen med pengar som när de dryga 19 milen är avverkade ska skänkas till IFK Göteborg. I början av december hade han samlat in runt 20 000 kronor och han planerar att krypa till dess att allsvenskan startar våren 2021.

”I grund och botten handlar det om hur jag kan hjälpa Blåvitt när jag inte kan vara där med min flagga, när jag inte kan måla tifo och stå på läktaren och gapa. Jag är inte så jävla smart. Jag kan inte starta företag eller sätta mig i någon styrelse. Jag kan göra det här”, berättade han i en intervju med GP tidigare i år.

Kraftigt ökad läsning – trots svåra förutsättningar

Pandemin har varit och är demoraliserande, uttröttande och förbannat tragisk.

Men precis som Pontus insett så är den enda vägen framåt.

Svaret på den här textens inledande fråga är att vi på sportredaktionen har klarat ”coronan” bra så här långt. Det har varit kämpigt men vi lyckades ställa om vårt innehåll, hitta nya arbetssätt trots tuffa förutsättningar och när vi nu summerar året kan vi konstatera att vi också har ökat kraftigt i räckvidd, alltså i antal läsare av GP-sportens material. Detta ett år då sporten låg nere helt och hållet under långa stunder. Det är för mig ett bevis på att vi gjort mycket rätt i år.

ANNONS

Det hade vi nog inte gjort utan insikterna som vi fick till följd av pandemin.

Så tack skitåret 2020, hoppas vi aldrig ses igen. Låt nu Pontus krypa in en vår med vaccin och fullproppade läktare.

Årets ...

... dystra siffra:

Det har varit ett år där dystra siffror kring pandemin dominerat nyhetsbevakningen. I skymundan har dock vissa andra siffror stuckit ut. Till exempel den GP fick fram från en stor enkätundersökning gällande föräldrars beteende i samband med barn- och ungdomsidrott. En fjärdedel av ungdomsledarna i Frölunda HC uppgav i enkäten att de hade hotats av föräldrar. En minst sagt dyster siffra.

... corona-historia:

Corona-relaterade historier har vi förstås också producerat. Där sticker en ut allra mest. Kamal Mustafa, den forne IFK Göteborg-talangen, som smittades av covid-19 och fick kämpa för sitt liv. 28 år gammal. En historia som hade ett enormt genomslag och i Göteborgs-Postens dokumentärfilm 100 dagar fick man sedan följa bland annat Kamal under perioden efter att han tillfrisknat.

... vattendelare:

Ur ett Göteborgs-perspektiv där jag väljer att blunda för corona-relaterade företeelser är nog ändå frågan om Frölundas indian-logotyp det som engagerat mest. Klubben valde till slut att skrota symbolen efter att ett antal andra lag med liknande symboler gått i bräschen. Ett progressivt steg tyckte vissa, politiskt korrekt och larvigt tyckte andra.

... 21-åring:

Han är förvisso 22 nu, men när Lias Andersson var 21 valde han att lämna New York och NHL-drömmen och i stället åka hem till Sverige och öppna upp och berätta om hur dåligt han hade mått. Elitidrotten kan vara hemsk och omänsklig. Just därför är det otroligt viktigt att framförallt den nya generationen stjärnor vågar säga ifrån – det gjorde Andersson och det hedrar honom. Ännu är inte allt sagt om vad som egentligen hände i New York Rangers, tids nog får vi nog veta det. I mitten av december gav sig i alla fall Lias Andersson på nytt iväg för att jaga drömmen i NHL, denna gång i LA Kings.

... 39-åring:

20 mål på 24 matcher i Serie A. Det är Zlatan Ibrahimovic facit för 2020. Kommentar överflödig.

... 80-åring:

Elisabeth Östberg var och är en sann pionjär, som nog de flesta inte känner till. Tillsammans med många andra kvinnor inom GKIK, Göteborgs kvinnliga idrottsklubb, var hon starkt bidragande i att ta striden för en mer jämlik idrott där kvinnors plats är lika självklar som mäns. Det finns många ytterligare steg att ta men det går i dag att säga att Östberg och alla med henne vann kampen. Östberg beskrev på ett roligt och talande vis hennes förhållningssätt i ett GP-reportage i höstas.

”Jag tycker faktiskt inte att manliga friidrottare är machomän. Och är de det så käftar jag emot direkt, för jag är motvalls-kärring. Det blir nästan lite stimuli för mig.”

... sportbild:

Ibland har man bra dagar på jobbet. Fotografen Fredrik Karlsson hade en sådan i somras under Karlstads Grand Prix. Vädrets makter spelade honom i händerna och med hjälp av höjdhopparen Sofie Skoog och två regnbågar skapade han det som odiskutabelt är årets sportbild 2020.

… nyhetsbomb:

Journalister älskar nyheter, ju större desto bättre och strax innan årets slut kunde GP avslöja en riktig nyårssmäll. Men trots det har Peter Bronsmans beslut att lägga ner GFC:s elitverksamhet givit en bitter eftersmak hos alla idrottsälskare. Kronprinsessan Victorias pokal hade inte hunnit samla en tillstymmelse till damm i Göteborg FC:s prisskåp innan allt plötsligt var över. Var jakten på ett SM-guld och alla stjärnvärvningar bara en del i något slags projekt för att lyfta fotbollen på damsidan? Varför informerades inte spelare och ledare? Har beslutet fattats i föreningsdemokratins tecken eller av en allsmäktig ordförande? Frågetecknen är, trots otaliga försök att förklara orsaken till den drastiska åtgärden, fortfarande väldigt många och den här historien är inte slut än på långa vägar.

Tack för att du tar del av det jobb vi gör! Vad vill du läsa mer om 2021? Mejla mig på fredrik.ostberg@gp.se och var med och forma nästa års innehåll från Göteborgs-Postens sportredaktion.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS