Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Mattias Balkander: Tack och farväl – men det kommer mera, var så säkra

Avsked tenderar att smärta. Vetskapen att Malmö FF blir Tobias Hyséns allra sista hemmamatch för IFK Göteborg gör ont och minner om tidens förgänglighet. Spelare kommer, hjältar går. Samtidigt blir eftermiddagens allsvenska match ett tillfälle att minnas, hylla och sätta fin punkt på en stor karriär.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Två mål mot Malmö FF innebär att Tobias Hysén passerar Gunnar Gren, Johnny Ekström och Reine Almqvist på listan över tidernas främsta målskyttar för IFK Göteborg.

Det är på den nivån vi rör oss, det är där Tobias Hysén skall stoppas in i den blåvita historien. Topp tio – även om hans år i klubben saknar de framgångar på Europascenen IFK Göteborg skämt bort supportrarna med tidigare.

LÄS MER: Tobbe säger hej då på hemmaplan

Allsvensk skyttekung, SM-guld, cupguld, utlandskarriär, landslagsspel och flera utmärkelser. Det är det konkreta.

Tobias Hysén är mer än ”bara” fotbollsspelare. Sedan födseln Glenns son och under hela karriären jämförd med pappa. Han vet inget annat och berättade i en detaljrik intervju på klubbens hemsida att han bara ser sitt släktskap och starka koppling till den blåvita historien som positiv.

I antal A-lagsmatcher är han dessutom förbi sin pappa. 379 mot 319.

Tobias Hysén har förutom att springa ifrån allsvenska försvarare och göra många mål i alla tider tagit ett stort ansvar runt laget och utanför planen.

När Tobias Hysén talar lyssnar man. När Tobias Hysén väljer väg följer andra efter. Det är sedan gammalt och är värt att lyfta fram i tider av resultatmässig uppförsbacke.

IFK Göteborg har aldrig förlorat fler allsvenska matcher än säsongen 2018, poängsnittet är tillbaka på den lägsta nivån sedan säsongen 1949/50, det vill säga 68 år. Det har varit en skitsäsong, en av de allra sämsta i föreningens historia – men att Tobias Hysén var tillbaka i startelvan och slet som ett djur när kontraktet säkrades mot BP på Grimsta IP kändes helt logiskt.

Att han spelar en avgörande roll och sätter fin punkt i eftermiddag känns lika förutbestämt. Publik och lagkompisar kommer göra allt för att ge sin vän, förebild och idol ett fint avsked.

LÄS MER: Så värvades Hysén till IFK Göteborg

Han är värd det.

Tobias Hysén kommer även i framtiden ha en roll i föreningen, antingen som anställd, ideell eller supporter.

Jag kan i hastigheten inte komma på en enda person som är bättre lämpad att föra det blåvita arvet vidare, som har varit med om både framgång och motgång, som brinner för föreningen – och har dess historia i blodet.

Och när vi ändå är inne på föreningshistoria.

Jag tycker att det hade varit trevligt med en samlingsplats för Göteborgsfotbollens främsta företrädare, antingen vid Gamla Ullevi, vid annan central plats eller på Liseberg; ett ställe att minnas och hylla de som skänkt så mycket glädje.

Tobias Hysén är såklart given där med.

Plus

Yttersidan mot AIK på Gamla Ullevi och målet mot Tyskland på Friends är sportsliga höjdpunkter jag främst vill lyfta fram från Tobias Hyséns karriär.

Minus

Slut. Men kom ihåg: Slut är alltid början på något nytt, på ett nästa kapitel. Lycka till, ”Tobbe”, vad du än företar dig.