Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Mattias Balkander: "Tack för att du inte gjorde som Zlatan, "Granen"

Får två år sedan, i nästan exakt samma läge, satt vi på en presskonferens i Nice, där den näst sista frågan dagen före den sista gruppspelsmatchen mot Belgien var hur den svenske lagkaptenen såg på det kommande motståndet i VM-kvalet, Holland.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Zlatan Ibrahimovic lutade sig fram mot mikrofonen och förkunnade att han inte ämnade delta i den matchen och avslöjade samtidigt att EM i Frankrike var hans sista insats i landslaget.

Efter över 100 matcher, efter mer än 50 mål.

Vad vi då inte visste var att han redan förberett en reklamfilm på hur han skulle lämna den stora scenen.

Den omedelbara effekten var att detta offentliggörande – planerat eller inte planerat – tog fokus från avgörandet, syre från prestationen och på sätt och vis beseglade det svenska ödet.

Zlatan Ibrahimovic, som betytt så mycket för svensk fotboll och det svenska landslaget, hade bestämt sig.

Läs också: Zlatan slutar i landslaget – bekräftar själv

Han var färdig, mentalt redan någon annanstans och i tanken på väg ut från EM-arenan i Nice precis så som manus krävde.

När Andreas Granqvist, som övertagit kaptensbindeln från Ibrahimovic, på samma sätt, av Aftonbladets Johan Flinck i Jekaterinburg som allra sista fråga på tisdagens presskonferens fick frågan om ”det föresvävat honom att det kunde vara hans sista landskamp” var svaret precis tvärtom.

Fokus på morgondagens match. Sedan får vi se.

Frågan var och är berättigad. Ihop med några av de äldre och mer rutinerade spelarna som Ola Toivonen, Sebastian Larsson, Marcus Berg och Mikael Lustig kan VM-matchen i Jekaterinburg vara en tack och farväl-föreställning.

Men inte nu.

”Sen är sen”, lade Janne Andersson till.

En skicklig lagkapten svarar som Andreas Granqvist gjorde.

Även om beslutet redan är fattat inser han att det skulle stjäla fokus från svensk fotbolls största match tolv år, att jämföra med när vi i Köln mot England tog oss vidare till åttondelsfinal i Tyskland.

En person som tänker mer på varumärken och sin egen person svarar som Zlatan Ibrahimovic gjorde.

Det gick ut över prestationen mot Belgien – och påverkade därmed hela den svenska EM-insatsen.

Till Andreas Granqvist: Tack för den du är.

Förutsättningarna är i grunden infernaliskt enkla. Vi behöver vinna. Vinna. Vinna. Vinna. Kryss – och det är av allt att döma kört, förlust och det är goodbye. Såvida inte Sydkorea slår Tyskland, vilket inte bara är osannolikt, det är fullständigt uteslutet.

Som att människan skulle landa på månen.

Jag vill ha den reservationen med.

Laget? Blir det samma. Janne Andersson indikerade det och ja, det finns inte mycket att erinra mot det. Alla fullföljde träningen, spelare börjar bli slitna, det har inte varit någon regelrätt fotbollsträning på två dagar – men det är nu det gäller.

Mexiko i Jekaterinburg.

Varken mer eller mindre.