Tack för allt, skriver GP:s krönikör efter Milans säkrade ligatitel på söndagen. Matchen kan ha varit Zlatan Ibrahimovics sista på den internationella scenen.
Tack för allt, skriver GP:s krönikör efter Milans säkrade ligatitel på söndagen. Matchen kan ha varit Zlatan Ibrahimovics sista på den internationella scenen. Bild: Bildbyrån/GP

Tack för allt, Zlatan – jag kommer att sakna dig

Låt oss leka med tanken. Att det är över. Som det i så fall slutade. För att sammanfatta: Tack!

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag och kollegor har haft våra duster. Zlatan Ibrahimovic förändrade förutsättningarna för hur ett svensk landslag bevakas. Under Ibras år gick det från full tillgänglighet, via utvalda podietillfällen till selektiv tystnad.

Genomgående efter den kritik som framfördes från oss i media var att fansen alltid tog Zlatan Ibrahimovic parti.

Han hade den förmågan, att genom en kombination av sällsynt personlighet och bångstyrig pojkaktighet, skapa lojaliteter.

Den svenska fotbollsungdom som inte har haft Zlatan Ibrahimovic som förebild finns inte.

Bland oss tyckare har åsikterna gått isär.

Trots blågult målrekord finns statistiskt belägg för att landslaget under Zlataneran nådde sin största framgång utan Ibrahimovic i truppen.

ANNONS

Det ska dock inte ligga honom till last när vi sammanfattar en fotbollskarriär som saknar svenskt motstycke.

Zlatan Ibrahimovic är den bäste vi har haft.

Den diskussionen tystnade redan för ett tiotal år sedan.

För att förstå de andra delarna – det ekonomiska värdet, förmågan att lyfta de lag han spelat för och den evighetslånga perioden i den absoluta världseliten – är det omöjligt att bortse från Mino Raiola.

Den nyligen bortgångne rådgivaren flyttade fram både agentskråets och Zlatan Ibrahimovic positioner i en expansiv fotbollsvärld.

Av alla beslut Zlatan Ibrahimovic fattat under sina dryga 20 säsonger som elitspelare var det att byta agent sannolikt det mest avgörande för slutsummeringen.

Det blev fina avtal med storheter Juventus, Inter, Milan, Barcelona, Paris SG, Manchester United och Los Angeles Galaxy.

Det blev mer eller mindre allt utom Champions League och en ordentlig mästerskapsframgång med landslaget.

Där har Zlatan Ibrahimovic svenska övermän, men är inget som påverkar helhetsbilden.

Jag kommer att sakna hans förmåga att trollbinda och ständigt stå i händelsernas centrum.

Alla söndagar framför tv:n, alla landslagssamlingar med självklar dramaturgi och ett antal personliga på-plats-minnen.

En vändningarnas reportageresa i Amsterdam 2002, en välregisserad Juventusdebut i Brescia 2004 och en irriterad landslagssamling i Reykjavik 2004. Eller det mixade zonåterseendet i Paris 2012, det uppseendeväckande landslagsfarvälet i Nice 2016 och målen för Manchester United i fotbollens hemland 2017.

ANNONS

Det blev på något sätt extra allt varje gång.

Att han sannolikt avslutade sin internationella proffskarriär med en ligatitel för AC Milan, den första klubben tagit sedan svenskan lämnade 2011, sammanfattar kanske historien om Zlatan Ibrahimovic allra bäst.

Den som vinnaren.

Den aldrig mätte.

Jag ser redan fram emot nästa del.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS