Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Petter Northug kunde inte hålla tillbaka tårarna när han berättade att skidkarriären är över.

Tårfylld Northug: Stolt över vad jag gjort

Efter 13 år i skideliten är det färdigåkt för Petter Northug. 32-åringen gav beskedet under en känslosam presskonferens.

Det var en känslosam Petter Northug som meddelade att karriären är över på den välfyllda presskonferensen i Trondheim.

– Det här var svårare än jag trodde, sade han.

Rösten stockade sig flera gånger och han grät. Inte minst när han tackade de som stått honom närmast.

– Klart att det har varit många tankar som har snurrat och jag kunde sitta länge här och prata om namn och personer som hjälpt mig att få den karriär jag haft. Mina föräldrar som stöttat mig i alla åren, och jag har två bröder som har varit väldigt viktiga för mig. De har hjälpt mig att hitta motivationen efter VM 2011, som är det största jag upplevt som skidåkare, sade Northug, som fick pausa flera gånger för att samla sig.

– Jag hade en dröm när jag var liten pojke, om att bli en bra skidåkare. Jag är stolt över vad jag har gjort. Skidåkningen har varit mitt liv i så många år, och därför är det svårt att ge upp. Samtidigt känns det också bra.

"Varit strulig höst"

I samband med säsongspremiären i Beitostølen i november sade 32-åringen att han gett sig själv några veckor att prestera. Hittills har han inte levererat och Northug har inte fått vara med i någon av de tre inledande världscuptävlingarna.

– Det har varit en lite strulig sensommar och höst där jag försökt att göra det yttersta för att vara i okej form när säsongen startar och för att kämpa om en plats i VM i Seefeld. Men de sista två veckorna har jag känt att jag ligger för långt efter.

Northug debuterade i ett sprintlopp i världscuptävlingen i Drammen i mars 2005. Sedan dess har han vunnit 38 världscuplopp och blivit totalvinnare två gånger – 2010 och 2013. Lägg därtill två OS-guld och 13 VM-guld vilket gör honom till en av tidernas främste skidåkare.

– Oslo (VM 2011) sticker ut, men Falun (VM 2015) var också väldigt viktigt. Det är bättre att slå samman flera minnen till ett, svarade Petter Northug på frågan om sina främsta minnen som skidåkare.

Norrmannen har vunnit allt från sprint till femmilar och retade gallfeber på konkurrenterna genom att vägra att dra i fälten eftersom han visste att han var överlägsen i spurten.

Kom tillbaka som VM-kung

Säsongen 2013–2014 blev misslyckad, på grund av sjukdomar och dålig form. Northug blev också medaljlös i OS i Sotji. Senare på våren kraschade han med sin bil alkoholpåverkad, erkände sig skyldig och dömdes till 50 dagars fängelse och böter.

Northug kom dock tillbaka, frisk och i god tävlingsform, och blev VM-kung i Falun 2015. Han vann det individuella sprintloppet och teamsprinten, var en del i det norska stafettlaget som tog guld och avslutade VM med seger i femmilen genom en spurtstrid före tjecken Lukas Bauer och Johan Olsson.

– Det finns absolut ingenting jag ångrar när jag tittar tillbaka, sade Northug.

– Jag har gått min egen väg. Det jag alltid haft i huvudet är att vinna skidlopp, det har varit min filosofi. Det har gått upp och ner, men jag har varit privilegierad och lycklig över vad jag fått uppleva.

Efter Falun-VM har karriären dalat. Hans sista världscupseger kom i sprint i Drammen i februari 2016.

Sedan tidigare är det klart att Northug framöver ska jobba för norska TV2.