Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alex Norén slår ut på fjärde hålet under den första rundan av den olympiska golfturneringen.
Alex Norén slår ut på fjärde hålet under den första rundan av den olympiska golfturneringen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Tätkänning för Norén i OS-golfen

Det är långt kvar innan några OS-medaljer ska delas ut.
Men inledningen på golfen ger blågula förhoppningar. Alex Norén finns med i toppen, Henrik Norlander skuggar precis bakom.

Första tävlingsdagen blev längre än väntat, det såg ett par timmars åskavbrott till. Men när väl första rundan var färdigspelad fanns all anledning att vara nöjd, såväl för Norén som Norlander.

– Fyra under känns helt okej och det var en bra förstadag, spelar jag så bra som jag kan så har jag en bra chans, kommenterade Norén sina medaljchanser.

– Jag är ganska nöjd. Jag tyckte att jag slog bollen ganska dåligt men mot slutet av dagen var det bra och jag puttade ganska bra, sade Norlander.

Österrikisk ledning

Alex Noréns 67 slag betydde en delad åttondeplats, fyra slag bakom ledande Sepp Straka, Österrike. Norlander, ett slag sämre, ligger samtidigt delad tolva i det 60 man stora startfältet.

Inför fortsättningen på Kasumigaseki Country Club, drygt sju mil norr om OS-byn i Tokyo, lever därför hoppet om att en svensk kan ordna en repris på Henrik Stensons OS-medalj från Rio de Janeiro senast när golfen gjorde comeback på OS-programmet.

Det som nu talar för det är inte bara svenskarnas egna spel utan även som resultatlistan ser ut. Före Norén och Norlander finns flera mindre kända namn och inte någon av de på förhand största stjärnorna, läs amerikaner eller Rory McIlroy, Nordirland, som rusat iväg och skapat sig en stor ledning. Sepp Straka är exempelvis rankad 161:a i världen och utan seger på PGA-touren i karriären.

Har en chans

– Det är inte så stort startfält så både jag och Norlander har en chans om vi spelar på topp, säger Norén.

Båda två kan dessutom luta sig mot en stark avslutning. Norlander avslutade med två birdies på de fyra avslutande hålen.

– Det som är positivt är att sista fyra hålen var riktigt bra medan de övriga 14 var ganska halvdåligt – men jag kommer ändå in på minus 3, sade Norlander.

Norén i sin tur kunde rädda par på 18:e och sista hålet efter att hamnat helt snett och tvingats att chippa sig in.

Detta efter att termometern tidigare på dagen pekat på över 30 grader och luftfuktigheten gjort att golfpikétröjor satt som ett andra skinn på spelarna.

För båda handlar det nu inför helgens spel om att försöka hitta rätt mix av konservativt och försiktigt spel samtidigt som man vågar vara tillräckligt aggressiv för att kunna slåss om en en medalj.

Mjuka greener

– Det är ganska bekvämt, säger Norlander om banan.

– Det är perfekta förhållanden. Greenerna är ganska mjuka och med den här värmen så kommer det vara svårt att göra dem jättehårda, bedömer han.

På söndag står det klart vem som behärskat detta allra bäst.

Henrik Norlander under den första rundan av den olympiska golfturneringen.
Henrik Norlander under den första rundan av den olympiska golfturneringen. Bild: Jonas Ekströmer/TT