Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lilian Druve och tvillingsystern Anneli spelar och tränar racketlon ihop.

Systrarna hittade vägen tillbaka

Lilian Druve hade slutat efter en lång och framgångsrik badmintonkarriär. Flera år senare fick hennes tvillingsyster Anneli hjärnblödning och Lilian tog med henne till racketlonhallen för att få henne på fötter igen. – Hon gjorde snabba framsteg och själv fick jag suget tillbaka, säger Lilian.

Lilian Druve, 51, har spelat badminton med landslaget i många år. Och hon är faktiskt den som har spelat flest elitseriematcher av alla i Sverige.

Sju år i rad ställde hon upp i SM och hon tog guld alla gångerna. Men för åtta år sedan tappade hon motivationen och lade sitt racket på hyllan. För gott trodde hon själv då.

– Jag spelade bara lite tennis för skojs skull, men det handlade absolut inte om någon satsning, säger hon.

Men så hade hennes tvillingsyster Anneli oturen att få en hjärnblödning för ett par år sedan.

– Jag var nersövd i tolv dagar och kunde varken gå eller sitta den närmaste tiden efter det, berättar Anneli.

På rehabavdelningen kunde Anneli så småningom ta sig till pingisbordet med hjälp av rullator, men en person (ofta Lilians sambo Peter Loong) fick stå bakom henne och hålla i så hon inte skulle ramla.

Anneli spelade racketlon första gången efter hjärnblödningen i januari 2012, och nu är hon igång och tränar tre till sex gånger i veckan och tävlar även ibland.

– Anneli var fysiskt och mentalt utslagen, och man kan lugnt säga att racketlon fick henne på fötter igen, säger Lilian.

Inte nog med det. Lilian Druve upptäckte att hon själv hade fått tillbaka lusten och motivationen att tävla.

– Jag och min syster började efter ett tag spela dubbel ihop i olika tävlingar, berättar Lilian. Jag fick en rejäl nytändning och började så småningom komma tillbaka till den form jag hade när jag slutade tävla.

Lilian ställde upp i singel i racketlon-SM förra året, och tog guld direkt. Vid 50 års ålder.

– Jag chockade alla, inklusive mig själv, skrattar hon.

Nyligen tävlade Lilian Druve i Swedish Open i Malmö, där spelare från tolv länder deltog i olika klasser, alltifrån nybörjare till världstopp. Hon tog medalj i alla tre klasserna hon ställde upp i: brons i singel elit, silver i mixed elit samt guld i damdubbel elit (tillsammans med 16-åriga Nanna Carleke, en jättetalang i svensk damracketlon).

– Vi var äldst och yngst i hela tävlingen, säger Lilian.

Efter bronsmedaljerna i säsongens två inledande tourtävlingar är hon i ledning i världscupen. Även i dubbel är hon etta efter två segrar.

Den tredje tävlingen i racketlon-touren avgjordes i Kanada 7–9 mars, men Lilian Druve valde att stanna hemma och hårdträna i stället för att spela där.

– Jag kände att jag ville träna tufft, men det handlar också om ekonomi. Prispengarna är inte precis på tennisnivå ...

Lilians styrka i racketlon är jämnheten. Hon är bra i alla fyra sporterna som ingår (pingis, badminton, squash och tennis) och det vinner hon på i längden.

Nästa gång hon tävlar internationellt blir i Tjeckiska Öppna i Prag i mitten av april.

– Det är mitt nästa mål, men den stora grejen är singel-VM i London samt dubbel- och lag-VM i Polen i augusti där jag hoppas ta medalj.

FAKTA: LILIAN DRUVE

Bor: Floda.

Ålder: 51.

Familj: Sambon och coachen Peter Loong.

Sport: Racketlon.

Meriter: Nio VM-guld i singel och lag. Åtta SM-guld. Med mera.

Ranking i racketlon: Etta i världscuprankingen, sjua i världsrankingen.

Yrke: Egenföretagare. Bland annat jobbar hon som musiker och ger föreställningar tillsammans med sin syster Anneli. Lilian sjunger och spelar gitarr medan Anneli spelar klaviatur och sjunger. Allt från visor till klassiskt.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.