Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Systrar med stadigt pilbågssikte

Allt fler skjuter med pilbåge. Hollywoods hjältinnor har rustat sig med vapnet och lockar tonårstjejer till skjutbanorna. Systrarna Samira och Patool Baku i Angereds Bågskytte siktar mot OS.

Luften dallrar över BS Gothias skjutbanor i Tuve. Det är årets hittills varmaste dag men varken det eller den pågående ramadan hindrar systrarna Baku från att träna.

– De är otroligt hängivna. De gillar att träna och lägger ned det som krävs för att bli bäst, både tekniskt och mentalt, säger tränaren Mikael Lund.

Bågarna Samira, 20, och Patool, 17, använder är avancerade, gjorda av glasfiber och utrustade med finkalibrerat sikte och stabilisatorer. Långt ifrån Robin Hoods primitiva medeltidsslangbella. De spänner dem och siktar, på femtio respektive sextio meters avstånd träffar de. Mitt i prick.

– I början var det mest kul att skjuta i mitten. Nu handlar det mer om att sätta mål och försöka nå dem. Jag vill tävla i OS, säger Samira.

– Men det gäller att ta det steg för steg. Landslaget, EM, VM och sedan OS, skjuter Patool in och får medhåll från sin syster.

Att skjuta med pil och båge har blivit en trend. Bo Palm är ordförande i Svenska Bågskytteförbundet och han berättar att deras medlemsantal har ökat mellan 35 och 40 procent de senaste tre åren. Intresset är extra stort bland tonårstjejer.

– Jag tror att vi får tacka Hollywood för det. Där gör man många filmer där tjejer skjuter med pilbågar, säger Bo Palm.

I den dystopiska trilogin Hunger Games lyckas rebellen Katniss Everdeen klara sig helskinnad genom svält, mördarturneringar och revolutioner tack vare sin träffsäkerhet med pil och båge. Även Arya Stark i den hyllade HBO-serien Game of Thrones är en virtuos med vapnet.

Yvonne Leffler är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och hon menar att det inte är en tillfällighet att samtidens hjältinnor är bågskyttar.

– Dessa hjältinnor står längst ner, är som mest förtryckta, och deras överlevnad hänger på den egna förmågan att behålla livet. Katniss och Arya är underdogs, de har inte tillgång till rådande maktstrukturer. Pilbågen kräver inte någon avancerad teknologi, man måste inte ha krut – man kan i princip skapa den själv. Det är ett vapen som inte bullrar och ryker, det går att använda i lönndom. Det är förrädiskt, tyst och effektivt, samtidigt som det är lite ekokritiskt rätt. Pilbågen förorenar inte naturen med bly och annat.

Yvonne Leffler tror att det finns flera anledningar till det ökade pilbågsintresset.

– Kvinnor flyttar sig allt mer in på manliga domäner, även rent jaktskytte växer. Men det handlar även om förebilder. Detta är kvinnor som vågar lite mer och är lite mer kompetenta, och som bryter mot omvärldens förväntningar. Men samtidigt är de sanna kvinnor som bryr sig mer om andra än sig själva. Inte minst Katniss Everdeen, som är beredd att offra allt för sin syster.

Systrarna Baku är ensamma på skjutbanan, och solen gassar på. Disciplinen är påtaglig. Förutom att skjuta gymmar de, springer och tränar på att hålla nere adrenalinet med hjälp av en mental coach. De har tävlat mot varandra många gånger, men försöker glädjas åt varandras framgångar. I SM blev Samira slagen av lillasystern Patool, som knep hem ett silver.

– Men det kändes ändå bra på något sätt, säger Samira.

Hon har sett Hunger Games och uppskattar filmen, även om hon själv började med bågskytte långt innan dess premiär.

– Filmen visar att det viktigaste inte är att vinna själv, utan att respektera andra människor och dela glädje med varandra. Och tjejen, Katniss Everdeen, är jättefin med bågen, säger Samira.

Bågskytteförbundet ägnar sig åt ren målskjutningsverksamhet och är motståndare till jakt med pilbåge.

Läs också: Pilbågsjakt kan bli lagligt i Sverige

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.