Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sydkoreas president Moon Jae-In. Arkivbild.

Sydkorea till USA: Skjut upp militärövning

Sydkoreas president Moon Jae-In föreslår att de årliga militära övningarna med USA skjuts upp i ett försök att minska spänningarna till grannlandet Nordkorea inför OS i februari.

Moon Jae-In berättade om planerna i en intervju med amerikanska NBC.

- Jag har lagt fram förslaget till USA och USA ser över det nu, säger Sydkoreas president, och lägger till att det också beror på vad Nordkorea gör.

- Om Nordkorea slutar med sina provokationer fram till OS i Pyeongchang kommer det att hjälpa väldigt mycket för säkerheten i OS, säger han.

OS pågår 9–25 februari och Paralympics startar den 9 mars i Pyeongchang, cirka åtta mil från gränsen till Nordkorea. De gemensamma militära övningarna mellan Sydkorea och USA brukar starta sent i februari eller i början av mars och pågå till slutet av april. Kärnvapenlandet Nordkorea fördömer övningarna som repetitioner för en invasion och brukar svara med nya provokationer.

OS-arrangören Sydkorea vill att Nordkorea deltar i spelen men grannlandet har ännu inte beslutat om dess idrottare kommer att tävla.

President Moon, som var i USA för att marknadsföra OS, säger att turister som vill besöka spelen inte behöver oroa sig för säkerheten.

- Jag tror inte Nordkorea kommer att göra något som underminerar OS.