Sveriges förbundskapten i golf, Katarina Vangdal. Arkivbild.
Sveriges förbundskapten i golf, Katarina Vangdal. Arkivbild.

Sydkorea bjuder in golfsvenskor

Sydkorea dominerar golfen på damsidan. Nu sneglar landet på Sverige – och bjuder in delar av det framgångsrika flicklandslaget till två tävlingar i sommar.

ANNONS
|

I juni får två svenska amatörer resa till Sydkorea för att spela två tävlingar, först Korean Open på den koreanska proffstouren och sedan det koreanska amatörmästerskapet två veckor senare.

Den oväntade inbjudan kommer efter ett fjolår då flicklandslaget vann EM-guld och fick med samtliga sex spelare i Europas lag i juniorernas Solheim Cup. Ett sensationellt facit som har gett eko även i Sydkorea.

- Det är en dröm som nation att få den här möjligheten. Nu har de gett oss ett lillfinger och vi ska försöka ta mer. Jag ska åka dit och försöka få till ett fortsatt samarbete och utbyte, det vore jättekul om vi kunde få några koreanskor till Sverige, säger Katarina Vangdal.

ANNONS

"Tränar mer"

Sydkorea har 19 av världens 40 bästa spelare enligt den senaste världsrankningen. Redan 2015 tog Sverige fram en rapport för att granska det koreanska golfundret.

- Vi vet att de börjar tidigare och tränar mer än vad vi gör. Men jag vill se mer vad de lägger i sin träning. En sak vi vet är att de jobbar väldigt mycket med balans och det kanske är något vi bör titta på. Man ser att de rent tekniskt alltid ser så himla stabila och bra ut.

Fjolårets flicklandslag bestod av Amanda Linnér, Maja Stark, Frida Kinhult, Beatrice Wallin, Linn Grant och Julia Engström. Eftersom den snart 17-åriga Engström har valt att bli proffs och satsa på Europatouren sedan dess är hon inte aktuell för att åka till Sydkorea.

"Kritiska siffror"

De blågula framgångarna kommer trots att bara lite mer än var femte svensk golfjunior är en tjej. Totalt utgör kvinnor drygt 27 procent av alla svenska golfare.

- Det har varit kritiska siffror på flicksidan och vi behöver få upp det. Vi har en 50/50-vision och det görs ett gediget arbete ute på klubbarna. De flesta tjejer är ganska ensamma, man har inte så många runt sig i samma ålder. Men fler tjejer väljer att vara kvar om det finns en miljö där fler tjejer håller på, säger Vangdal.

ANNONS
TT

Fakta: Världsrankningen

Av världens tio bästa golfspelare på damsidan är hälften från Sydkorea.

Världsrankningen: 1) Shanshan Feng, Kina, 2) Lexi Thompson, USA, 3) So Yeon Ryu, Sydkorea, 4) Sung Hyun Park, Sydkorea, 5) Anna Nordqvist, Sverige, 6) I K Kim, Sydkorea, 7) Ariya Jutanugarn, Thailand, 8) In Gee Chun, Sydkorea, 9) Christie Kerr, USA, 10) Hye Jin Choi, Sydkorea.

ANNONS