Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Swenn Larsson: "Jag ska ge Shiffrin en match"

Anna Swenn Larsson har jagat bort sina hjärnspöken.
Med nyfunnet självförtroende ska VM-silvermedaljören fylla tomrummet efter Frida Hansdotter – och utmana sportens största namn.
– Jag vill ge Mikaela Shiffrin en match, säger Sveriges nya alpina storstjärna.

Anna Swenn Larsson njuter av den pittoreska vyn från terrassen utanför föräldrahemmet i Rättvik och blickar ut över Siljan.

Hemvisten är sedan länge Åre men varje sommar återvänder slalomstjärnan till platsen där allt en gång började. Till huset hon är uppvuxen i, bara några hundra meter från Rättviksbacken där hon en gång i tiden ställde sig på ett par skidor för första gången.

– Det är en väldigt bra backe för att lära sig åka, den är lite lättare och plattare. Perfekt för att lära sig grunderna, konstaterar hon.

Två decennier har passerat sedan de första åken i hemmabacken – som blev starten på en framgångsresa som i dubbel bemärkelse har präglats av höga toppar och djupa dalar.

Framför allt minns vi VM-silvret i Åre i februari, efterlängtade pallplatser i världscupen och glädjetårar från Swenn Larssons säsongsavslutning.

Självförtroendet i botten

Några år tidigare var det däremot en helt annan historia. I takt med att uråkningarna avlöste varandra störtdök hennes själförtroende. Som värst var det mellan januari 2016 och mars 2017 då Swenn Larsson antingen körde ur eller misslyckades med att gå vidare till det andra åket i 14 av 16 världscuptävlingar.

– Allting satte sig i huvudet. Första två tävlingarna kände jag: "Okej, man kan köra ur och ha lite otur". Men sen när det började bli fem, sex tävlingar i rad så trodde jag inte längre på mig själv på startlinjen. Det var bara dåliga tankar.

– Jag stod på starten och såg inte mig själv komma ner. För jag åkte ju ur i alla tävlingar. Jag kom inte ner. Det gick så långt att jag redan inför åket tänkte: "Nej, jag kommer inte klara det i dag heller". Det är ingen rolig tanke. Det var tufft.

Lösningen blev en mental coach som har fått Swenn Larsson att ändra sitt förhållningssätt till utförsåkningen. Anspänningen på starten har sjunkit – och utkörningarna minskat markant.

– För mig har det handlat mycket om det mentala. Jag har fått bra hjälp och nu mår jag bättre på start. Jag har en plan och vet vad jag ska jobba på. Jag ska inte säga att jag tar lätt på det men det är inte på allt för stort allvar som förut.

"Jublade när jag blev diskad"

För att hitta hennes senaste urkörning i världscupen måste vi backa bandet till december 2017 i franska Courchevel. Sedan dess har hon egentligen bara noterats för en enda stor missräkning: världscuptävlingen i Flachau i vintras.

Anna Swenn Larsson körde i mål som tvåa och trodde att hennes första pallplacering på fem år var säkrad – men i stället diskades hon en stund senare på grund av att hon hade grenslat en käpp utan att hon själv märkt det.

– Det var så hemskt, hela händelsen. Först var alla så glada för min skull. Jag var till och med med på den första ceremonin efter målet. Det var i Österrike dessutom, där det är mest publik och hur mycket österrikare som helst. Då blev hon Katharina Liensberger, från Österrike, den som hamnade på pallen i stället. Så alla bara jublade när jag blev diskad.

– Jag ska inte sticka under stol med att det var väldigt mycket tårar, säger Anna Swenn Larsson som med lite distans nu kan skratta åt eländet.

Särskilt med tanke på att hon svarade på bästa sätt i tävlingen därpå, i slovenska Maribor, där hon tog sin efterlängtade pallplats och slutade tvåa.

– Då fick jag min revansch. Det var magiskt.

Vill slå giganten

Lägg därtill en silvermedalj på hemma-VM i Åre kort därpå och en säsong helt och hållet befriad från urkörningar så blir det lätt att förstå hur det gick till när hon fick tillbaka tron på sig själv.

– Absolut går jag in med mycket mer självförtroende till den här säsongen, säger hon.

Swenn Larsson är Sveriges stora hopp i slalombacken sedan OS-guldvinnaren Frida Hansdotter lagt av efter förra säsongen. Och hon är redo att ta sig an en av de starkaste åkarna skidsporten över huvud taget skådat: Mikaela Shiffrin – som trots att hon bara är 24 år redan hunnit vinna två OS-guld, fem VM-guld och tagit hem makalösa 60 världscupsegrar.

– Nu känner jag att jag vill vara med i toppen och jag vill ge Shiffrin en match.

Det blir kanske inte helt enkelt?

– Nej, hon är sjukt duktig. Men förra säsongen fanns det ändå tävlingar då jag slog henne i ett av åken. Om jag verkligen får det att stämma kan jag vara med och matcha henne.

Anna Swenn Larsson tog VM-silver i Åre i vintras, endast slagen av Mikaela Shiffrin. Den här säsongen hoppas hon kunna ge amerikanskan en match. Arkivbild.. Bild: Anders Wiklund/TT

"Det är helt sjukt"

Hur realistiskt är det att du lyckas med det redan till nästa säsong?

– Jag hoppas att det blir nu på den kommande säsongen. Det gäller bara att få till två klockrena åk. I VM var jag före henne i första åket och i Flachau var jag inte långt ifrån henne i första heller. Jag har ju slagit henne tidsmässigt i enskilda åk, så jag måste bara bli ännu stabilare på en högre nivå.

Swenn Larsson understryker att hon är full av beundran för Shiffrin och att det snarare är en ära att få dela scen med amerikanskan än att det är otur att en av tidernas främsta lär vara aktiv så länge hennes egen karriär pågår.

– Hon gör sällan misstag. Väldigt sällan. Hon är riktigt duktig, det är faktiskt helt sjukt vad bra hon är. Det är imponerande. Men det är också kul att få uppleva det. Men jag hoppas ändå att jag ska kunna ge henne en match, säger Anna Swenn Larsson med ett leende.

Pelle Strandman/TT

Ålder: 28 år.

Längd: 179 centimeter.

Från: Rättvik.

Bor: Åre.

Klubb: Rättviks slalomklubb.

Familj: Mamma Ylva, pappa Janne, brodern Erik och pojkvännen Mattias Rönngren (också alpin landslagsåkare) och hunden Yra.

Främsta meriter: VM-silver i slalom (Åre, 2019). VM-brons i lag (Vail/Beaver Creek, 2015). Tre individuella pallplatser i världscupen – 3:a i storslalom (Åre, 2014), 2:a i slalom (Maribor, 2019), 3:a i parallellslalom (Stockholm, 2019). Fyra i slalomcupen 2018-2019.

2007: Flyttar till Åre för att studera på skidgymnasiet Järpen.

2010: Debuterar i världscupen den 21 december i franska Courchevel och slutar 26:a i slalom.

2011–2014: Ojämna resultat. Uråkningar i var och varannan världscuptävling blandade med flera topp tio-placeringar. Första pallplatsen i karriären kommer i Åre i mars 2014 där hon slutar trea.

2015: Första VM-medaljen. Är med och bärgar ett svenskt lagbrons i Vail/Beaver Creek tillsammans med Maria Pietilä-Holmner, Mattias Hargin och André Myhrer.

2016–2017: Överlag en tung period med mängder av urkörningar och uteblivna slutplaceringar.

2018: Hittar jämnheten igen, fullföljer alla tävlingar i världscupen och radar upp topp tio-placeringar.

2019: Tar Sveriges enda VM-medalj i Åre med sitt silver i slalom. Reser sig efter chocken i Flachau, där hon diskades efter en grensling och fråntogs sin första pallplats på fem år, och blir tvåa i den efterföljande slalomtävlingen i Maribor. Ett par veckor senare står hon återigen på pallen efter att ha slutat trea i parallellslalom i Hammarbybacken i Stockholm. Blir fyra i slalomcupen och slutar därmed en placering före Frida Hansdotter som lägger av efter säsongen.