SVT:s skidteam flygs hem till Vasaloppet

ANNONS
|

- Hedrande och ett bevis på hur folkkärt Vasaloppet är, säger generalsekreteraren Rolf Hammar.

Sveriges Television har sänt Vasaloppet sedan 1967 och laddar i år upp för ett världsrekordförsök.

- Mig veterligen har det aldrig sänts mer direktsänd längdskidåkning i något land, vid något tillfälle, säger SVT:s evenemangsredaktör Carl Johan Svanfeldt.

För den morgonpigge och skidsugna inleds söndagen med VM:s avslutande distans, femmilen, och följs i direkt anslutning upp av ytterligare ett Vasalopp, det 83:e i ordningen, med start i Sälen klockan åtta på morgonen. Sändningarna pågår mellan 05.15 och 13.45.

- Åtta och en halv timme. Från kvart i åtta sänder vi i båda kanalerna, av tittarrespekt. Det går inte att veta exakt när femmilen är slut och vi vill slippa att växla mellan Vasaloppsstarten och femmilsmålgången, säger Carl Johan Svanfeldt till GP.

ANNONS

Vasaloppsgeneralen Rolf Hammar:

- Historiskt. Det har aldrig hänt att den statliga television sänder längd i båda kanalerna samtidigt.

Morgonsändningen, liksom dagens herrstafett och lördagens damepilog, kommenteras från Sapporo av krönikören Jonas Karlsson och experten Niklas Jonsson. SVT:s mångåriga Vasaloppsförmedlare Jakob Hård och Anders Blomqvist flögs hem från Japan redan i går.

Varför?

- För att de är så oerhört kunniga och erfarna. Och för att Vasaloppet har så många dimensioner, säger Carl Johan Svanfeldt.

Kanalens sportchef Albert Svanberg:

- För att Vasaloppet är en fantastisk viktig tävling. Det här har varit bestämt länge, säger kanalens sportchef Albert Svanberg.

ANNONS