Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SVT-profilen rasar: "Väldigt provocerande"

Fredagens avslöjande om att det norska skidförbundet givit astmamedicin till friska junioråkare upprör SVT:s expert Anders Blomquist. – Jag tycker det är provocerande, säger han.

Precis när den den värsta stormen kring Johaug börjat lägga sig kom den nya bomben kring dopning och Norge.

NRK avslöjade att det norska skidförbundet givit astmamedicin till junioråkare, trots att de inte led av astma. Stjärnan Martin Johnsrud Sundby stängdes tidigare i år av samma orsak.

En som reagerat starkt på de nya uppgifterna är SVT Sports expert Anders Blomquist.

– Jag tycker att det är upprörande. Det är emot idrottens grundläggande värderingar och det går också emot medicinsk etik, säger han till SVT.

Orsaken till att astmamedicinen delades ut ska enligt landslagsläkaren för Norge, Petter Olberg, vara att de svåra väderförhållanden i Rumänien där Junior-VM gick av stapeln.

En förklaring som inte imponerar Blomquist.

–  Vi har förstått mer och mer att det här har varit ett sätt att hantera sådana problem inom norsk skidåkning. Jag tycker att det är väldigt provocerande att de fortsätter att säga att de ska fortsätta som förut i stället för att stanna upp och se om det finns något i den kritik som kommer från andra länder. Jag tycker att det är provocerande, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.