Efter nya direktiv gällande coronaviruset tvingas SVT-experterna Björn Ferry och Helena Ekholm in i karantän.
Efter nya direktiv gällande coronaviruset tvingas SVT-experterna Björn Ferry och Helena Ekholm in i karantän. Bild: Bildbyrån

SVT-experter sätts i karantän efter nya corona-direktiv

I helgen skulle Helena Ekholm kommentera skidskytte i SVT. Men nu stoppar kanalen henne och andra medarbetare efter nya direktiv om coronaviruset.
– Jag sitter i karantän tills på måndag, säger hon till Expressen.

ANNONS
|

Coronaviruset har slagit hårt mot de norra delarna av Italien och allt fler städer och regioner läggs till på WHO:s lista över platser dit resor avråds.

Under onsdagen lades även den klassiska vintersportorten Antholz till. Vilket ställer till det för SVT. Alla medarbetare som har vistats i Antholz under skidskytte-VM, som avslutades 23 februari, tvingas nu sättas i karantän.

En av dem är expertkommentatorn och tidigare skidskytten Helena Ekholm.

– SVT har bestämt att om man var på VM ska man inte vara inne på tv-huset förrän på måndag, säger hon till Expressen.

Tanken var att sändningarna från Nove Mesto i helgens skulle kommenteras av Helena Ekholm och Ola Bränholm, till vänster i bild, men nu tvingas kanalen till en sen ändring.
Tanken var att sändningarna från Nove Mesto i helgens skulle kommenteras av Helena Ekholm och Ola Bränholm, till vänster i bild, men nu tvingas kanalen till en sen ändring. Bild: EMIL LANGVAD

"Skitsvårt att hitta en expert"

De nya direktiven har ställt till det för SVT inför helgen. Även kanalens andra expertkommentator när det gäller skidskytte, Björn Ferry, tvingas in i karantän efter att ha befunnit sig i Antholz.

ANNONS

Tanken var att Ekholm skulle kommentera veckans världscuptävlingar från tjeckiska Nove Mesto i tv-huset i Stockholm, tillsammans med Ola Bränholm. Men så blir alltså inte fallet.

– Det är väl bra att man tar det på allvar, men det känns ju lite löjligt för jag har varit hemma i en och en halv vecka och har varit fullt frisk hela tiden. Men jag vet ju att det är två veckors inkubationstid och jag förstår att man tar till försiktighetsåtgärder, det är jättebra, säger Ekholm.

Expert i sändningarna kommer i stället tidigare landslagsåkaren Fredrik Lindström vara.

– Det var skitsvårt att hitta en expert, men Fredrik Lindström kommer ner och löser det. Han pluggar ju till läkare nu och åker ner från Umeå direkt efter sin föreläsning, berättar Ola Bränholm, som själv inte var på plats i Antholz, för Expressen.

Körs utan publik

SVT:s åtgärd en dock ingenting jämfört med vad arrangörerna gjort inför tävlingarna i Nove Mesto.

Det väntades uppåt 100 000 åskådare men tidigare under veckan kom beskedet från Tjeckiens premiärminister Andrej Babis att tävlingarna nu kommer att köras helt utan publik, på grund av coronaviruset.

– Det är väl mest kännbart för arrangören såklart och för tjeckiska åkare. För oss blir det mest lite konstigt, att det kommer att vara helt tomt där, sa Sveriges landslagschef Anders Byström till TT efter beskedet.

ANNONS

LÄS MER:100 000 åskådare stoppas från skidskytte

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS