SVT Sports expert Anders Blomquist är orolig efter kaoset inom det svenska längdlandslaget.
SVT Sports expert Anders Blomquist är orolig efter kaoset inom det svenska längdlandslaget. Bild: MATHIAS BERGELD

SVT-expertens kritik efter skidkaoset: "Djupt tragiskt"

Stina Nilsson byter till skidskytte och tre andra stjärnor på damsidan överväger enligt uppgifter att lämna längdlandslaget. Det får SVT Sports expert Anders Blomquist att ryta till.
– Jag tycker hela situationen är tragisk, säger han.

ANNONS
|

Svensk längdskidåkning går mitt i coronavirusets kaos igenom ett eget stålbad.

Först lämnade storstjärnan Stina Nilsson landslaget och sadlade om till skidskytte. Sedan talade uppgifter till Expressen om att minst tre av de främsta åkarna i damlandslaget överväger att lämna den svenska träningsgruppen.

Utöver det ska det redan vara klart att två tränare på herrsidan, Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo, lämnar sina tjänster.

Orsakerna till kaoset uppges vara flera, en del av det handlar om träningsupplägget för åkarna. En väsentlig del ska också vara beslutet att sparka förbundskaptenen Rickard Grip. För Aftonbladet bekräftar Stina Nilsson att Grips avsked var en faktor i att hon nu väljer att byta sport.

ANNONS

– Han spred en bra och trygg energi. Jag tror inte att jag har varit ensam om att ha saknat honom. Jag vill också säga att det varit ett turbulent år och det har absolut kanske hjälpt till och gjort det ännu enklare att ta beslutet, sa Nilsson till tidningen.

Enligt uppgifter till Expressen är missnöjet utbrett inom längdlandslaget – som under förra veckan tappade sin kanske största stjärna Stina Nilsson. Hon ska från och med nästa år tävla i skidskytte i stället.
Enligt uppgifter till Expressen är missnöjet utbrett inom längdlandslaget – som under förra veckan tappade sin kanske största stjärna Stina Nilsson. Hon ska från och med nästa år tävla i skidskytte i stället. Bild: MATIC KLANSEK

SVT-experten: "Det är akut"

Turbulensen har varit utdragen men har under de senaste veckorna intensifierats. Utvecklingen oroar SVT Sports expert Anders Blomquist.

– Jag tycker hela situationen är tragisk. En sån fantastisk fin idrott som skidor och så många duktiga och fina människor som finns här. Det är djupt tragiskt som vi har den situation som vi har just nu, säger Blomquist.

Han menar att situationen behöver "städas upp" och att det behöver ske illa kvickt.

– Det är helt förödande för svensk skidsport. För mig är det akut. I första läget nu är för att vi har många nyckelpersoner som inte väljer att jobba i skidförbundet. Sen har det varit akut i flera år då vi är så dåliga på att utveckla juniorer till bli duktiga herrseniorer. Vi får inte ha fler tappade år, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS