Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

SVT bötfälls - på grund av Måns mössa

SVT bötfälls på 50 000 kronor. Anledningen? Att Måns Zelmerlöw i ett av kanalens inslag syntes med en mössa och tröja med företagsloggor - något Granskningsnämnden menar ska bestraffas då det anses vara "otillbörligt gynnande av kommersiella intressen".

I vintras åkte Måns Zelmerlöw, precis som många andra kändisar, Vasaloppet när han tog sig de nio milen mellan Sälen och Mora. Några veckor innan loppet gick av stapeln gjorde SVT Dalarna ett inslag med artisten och programledaren, där han tränade inför utmaningen. Ett reportage som har visat sig bli kostsamt för SVT.

I inslaget syntes företagsloggor på Zelmerlöws mössa och jacka - något som inte gick obemärkt förbi. Inslaget anmäldes till Granskningsnämnden för Radio och tv, som har fattat beslut i ärendet, vilket blev böter på 50 000 kronor för SVT. Det här då nämnden anser att inslaget "innebar ett otillbörligt gynnande av kommersiella intressen". 

Granskningsnämnden motiverar sitt beslut enligt följande: 

"Genom exponeringen uppkom ett gynnande av varumärkena som inte uppvägdes av ett tillräckligt informations- eller underhållningsvärde. Inslaget strider därför mot bestämmelsen i5 kap. 5 § radio- och tv-lagen."

SVT har i ett uttalande meddelat att man hade svårt att påverka artistens klädsel när inslaget spelades in, och kanalen hävdar att informations- och underhållningsintresset väger upp det eventuella gynnande som inslaget kan ha medfört. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.