Sviten sprack – Tre Kronor föll i premiären

Två raka guld hade också gett en svensk segersvit i ishockey-VM på 17 raka matcher. Den sprack i premiären mot Tjeckien i Bratislava. Tre Kronor tappade 2–1 till förlust med 2–5.

|

Avgående förbundskaptenen Rikard Grönborgs lag vann samtliga tio matcher på vägen till guldet i Köpenhamn i fjol. Året innan vann Tre Kronor sju raka matcher efter att ha förlorat mot USA med 3-4 den 8 maj i Köln.

Den långa sviten sprack i premiären i Ondrej Nepela Arena i Bratislava.

- Jag tycker de var bättre än oss i första och sedan tog vi över helt i andra och vi kunde ha gjort både 3–1 och 4–1, men sedan fick de 2–2-målet och då vände matchen. Sedan fick de 3–2 i första bytet i början av tredje och vi fick jobba i uppförsbacke och kom aldrig ikapp, säger Patric Hörnqvist till SVT.

Lyftes av fansen

Jakten på ett historiskt tredje raka VM-guld började allt annat än bra för ett svenskt lag fyllt med 18 NHL-spelare.

Henrik Lundqvist fick släppa Tjeckiens första skott förbi sig, avlossat av förre Linköpingsspelaren Jakub Vrana, Washington, efter 1.55. Ett skott som gick under benskyddet på Lundqvist och inte såg otagbart ut.

Vrana skulle slå till igen, lite senare också.

Mängder av tjeckiska supportrar hade gjort den korta resan till Bratislava – det är bara drygt sex mil till gränsen – och de lyfte fram sitt lag.

Tjeckien, med tio NHL-spelare, parkerade i den svenska zonen, puckarna ven runt Lundqvist och ett pressat svenskt lag uppträdde blekt och oprecist.

Att det bara stod 1–0 efter en period var väl, ur svensk synvinkel, det bästa med inledningsperioden.

Sedan tog det bara 3.01 av den andra så hade svenskarna vänt.

Förstakedjan med Elias Pettersson, Patric Hörnqvist och William Nylander hade inte ett avslut på mål i första perioden.

Snabba mål

Efter 24 sekunder kvitterade Hörnqvist med en backhand på egen retur. När Filip Chytil åkte ut för en hög klubba styrde Philadelphias Oskar Lindblom, en av fem VM-debutanter, in 2–1 på Erik Gustafssons skott.

Tre Kronor spelade med en helt annan pondus, men tjeckerna jobbade sig tillbaka efter de dubbla kallduscharna.

Dominik Kubalik fick stå helt ensam och direktskjuta 2–2 sedan det svenska försvaret gått bort sig och Lundqvist inte hunnit med i den långa sidledsförflyttningen.

I den tredje perioden blixtstartade tjeckerna.

Svenskarna fick inte undan pucken sedan Lundqvist räddat två skott och på tredje chansen kunde Calgarys Michal Frolik skjuta 3–2 efter 33 sekunder. Svenskarna utmanade målet med en coach’s challenge för att Lundqvist skulle ha blivit störd av en tjeckisk spelare, men fick tummen ned efter videogranskning.

"Får lära oss"

Lundqvist fick sedan storspela för att hålla svenskarna kvar i matchen.

Men med drygt fyra minuter kunde Jakub Vrana skjuta sitt andra mål i matchen efter en snabb spelvändning. Sverige tog ut Lundqvist, men fick ytterligare ett mål i baken när Jan Kovar gjorde 5–2.

- Vi alla försöker bli bättre för varje dag vi är här. Det här var en start på turneringen, vi gjorde några bra saker och några mindre bra saker. Vi får lära oss av de mindre bra och ta med oss det som var bra, säger Hörnqvist.