Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
IFK Göteborg–AIK sköts upp i våras på grund av ett matchfixningsförsök. Arkivbild.

SvFF agerar efter TV4-granskning

Enligt en granskning av TV4:s Fotbollskanalen och Kalla fakta var ett hemligt agentnätverk inblandat i bland annat rekordförsäljningen av Alexander Isak. Nu jobbar Svenska fotbollförbundet (SvFF) för att återinföra kraven på agentlicens.

Måndagskvällens avsnitt av Kalla fakta, "Fotbollssyndikatet", granskar ett agentnätverk som har varit inblandat i flera stora svenska spelarövergångar, bland annat när Alexander Isak såldes från AIK till Dortmund. I programmet beskrivs bland annat hur nätverket genom hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar.

En före detta AIK-spelare som misstänks ha försökt rigga matchen IFK Göteborg–AIK i våras jobbar också som agent. Enligt TV4 har han kopplingar till nätverket och ska också ha varit delaktig i Isaks övergång.

Internationella fotbollsförbundet Fifa slopade 2015 kraven på en agentlicens och svensk fotboll följde efter. Men SvFF vill nu återinföra en registrering av agenter.

- Tittar man, med facit i hand, på de uppgifter som har kommit fram så har vi sett ett behov av att ändra på det här, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette i programmet.

Sedan före sommaren är ett förbundsförslag ute på remiss till klubbarna om att återinföra registrering och certifiering av spelaragenterna, skriver Dagens Nyheter.

- Det handlar framför allt om alla de uppgifter vi har fått från inte minst polisen, som har identifierat att det finns kriminella element som har tagit sig in i den här världen, säger Hübinette till tidningen.