Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sveriges VM-trupp drabbad av magsjuka

Den svenska VM-truppen i friidrott har drabbats av magsjuka och enligt uppgifter ska de röra sig om Sävedalslöparen Andreas Kramer. Förbundskapten Karin Torneklint bekräftar att en manlig idrottare ska ha insjuknat. – Vi har isolerat den drabbade personen och den som han bodde med, säger hon.

Enligt Radiosporten ska Sävedals-löparen Andreas Kramer, natten till måndag, blivit magsjuk. Vid lunchtid på tisdagen berättade Torneklint att det rör sig om en manlig aktiv i det svenska landslaget som insjuknat. 

– Jag vill inte nämna några namn men det är en som har blivit sjuk. I övrigt är det helt oförändrat läge i truppen, säger hon.

Enligt förbundskaptenen vidtar man nu försiktighetsåtgärder för att det inte ska sprida sig till fler i landslaget. Bland annat kommer de aktiva inte umgås för mycket i grupp framöver.

– Vi flyttade direkt ut den som bodde med honom, så nu har de två rum. Vi fick flytta på en ledare också från det rummet så att de två bor själva, ifall den andre också är smittad. Vi ställde in en lagsamling och en båttur i går och lagsamlingen i morse la vi utomhus, säger hon.

Är du orolig att det ska sprida sig?

– Som förbundskapten är man alltid orolig, även om man inte har någon som är magsjuk. Om något sprider sig kan det ju förstöra hela VM.

En viktig person för att hindra ytterligare spridning är landslagets läkare Lena Haggren-Råsberg. Torneklint berättar att hon diskuterar alla hälsorisker med henne med tanke på nuvarande omständigheter.

– Hon är van och vet hur vi ska hantera det här. Hon har informerat de aktiva hur de ska göra. De får inte bli hysteriska nu heller. Men alla aktiva verkar väldigt coola, säger hon.

Flera fall under mästerskapen

Sverige är dock inte ensamma om att drabbas, även kanadensiska idrottare ska ha insjuknat under mästerskapen. Torneklint säger att hon är medveten om probelemen i Kanadas läger, men säger att man inte bor på samma hotell som dem.

Dessutom har årets snabbaste man på 200 meter har blivit drabbad. Botswaniern Isaac Makwala, som har sprungit på 19,77 i år, ströks nämligen i sitt försöksheat under måndagen. Några timmar senare bekräftade Internationella friidrottsförbundet att Makwala missade loppet av medicinska skäl. Enligt arrangören har några av nationerna som bor på ett och samma hotell utsatts för magsjuka. Enligt rapporter är Makwala en av dem som drabbats.

Den förmodade 200-metersduellen mellan 30-årige Makwala och sydafrikanen Wayde van Niekerk (19,84) uteblir därmed. Återstår att se om de möts i finalen på 400 meter – Makwalas favoritdistans och där van Niekerk är regerande världsmästare och olympisk mästare – som avgörs på tisdagen.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.