Robin Olsen i målet och defensiven framför honom blir en svensk nyckel till framgång även i VM-åttondelsfinalen mot Schweiz.
Robin Olsen i målet och defensiven framför honom blir en svensk nyckel till framgång även i VM-åttondelsfinalen mot Schweiz.

Sveriges VM-nyckel mot Schweiz: defensiven

Grunden i Sveriges spel har varit bestående sedan kvalstarten. Allting har och kommer alltid att börja med försvaret.

ANNONS
|

Oavsett om det är matcher mot Nederländerna, Frankrike, Italien eller Tyskland. Oavsett om matcherna avgörs i Amsterdam, Paris, Milano eller Sotji.

Sveriges grundspel är alltid samma – och det börjar alltid med försvaret.

Defensiven är även vital när förbundskapten Janne Andersson & Co förbereder sig inför VM-åttondelsfinalen på tisdag, mot Schweiz på S:t Petersburg-stadion i S:t Petersburg.

- Oavsett resultat, oavsett hur vi har spelat kan vi inte börja tro att vi ska ha bollen och strunta i det defensiva, säger vänsterbacken Ludwig Augustinsson.

ANNONS

- Vi måste jobba för varandra, ta varenda meter i defensiven och ta det vidare därifrån. Börjar vi tumma på det blir det tufft, det såg vi alla mot Bulgarien (i VM-kvalet), då åkte vi på en torsk.

"Hjälper varandra"

Anfallsduon Ola Toivonen och Marcus Berg har vid flera tillfällen uttryckt att deras defensiva löpningar stjäl kraft och att det innebär att de under vissa stunder inte är tillräckligt skärpta i offensiven. Samtidigt är det ett hårt arbete som de är beredda att lägga ner, speciellt sedan kvalmatcherna mot Nederländerna och Frankrike visat att det var rätt väg för det svenska landslaget.

Enligt Robin Olsen är grunden en av VM-lagets styrkor.

- Vi hjälper varandra väldigt mycket, har bra kommunikation och sedan har vi lärt känna varandra. Vi har spelat många matcher ihop, vi vet var vi har varandra och vi litar på varandra, säger han.

ANNONS

Målvakten var ett frågetecken inför VM. Han skadade axeln under en ligamatch med klubblaget FC Köpenhamn i mars och var tillbaka i landslaget först till de VM-förberedande träningsmatcherna mot Danmark och Peru.

Sedan dess har han spelat fem matcher och bara släppt in två mål, båda i 1–2-förlusten mot Tyskland på Fisjt-stadion i Sotji.

28-åringen anser att en anledning till framgångarna – Olsens och Sveriges – är spelarnas samarbete.

En annan är mittbacksduon Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf.

- De är väldigt stabila, säger Olsen.

- Det är bara att titta på hur de spelar, hur de beter sig på planen. De är lugna och sansade i alla situationer. Det är två kvalitetsspelare. Jag är väldigt glad att ha dem framför mig. Det ger mig en trygghet att ha dem där.

Vill vidare

Duon kommer att vara framför Robin Olsen även i mötet med Schweiz, och målvakten är säker på att summan av samtliga spelares prestationer kommer vara på samma nivå som i lagets tidigare matcher i Ryssland.

ANNONS

Och vad anser han då att det ger Sverige för möjligheter?

- Stora. Vi har spelat bra i kvalet, i playoff och i de här tre matcherna. Jag tycker att det känns positivt, säger han.

- Vi är glada över att ha kommit hit men vi förväntar oss även att gå vidare.

Gelendzjik, TT:s utsände

Fakta: Så spelas åttondelsfinalerna

Frankrike–Argentina (lördag, 30 juni, klockan 16.00)

Uruguay–Portugal (lördag, 30 juni, 20.00)

Spanien–Ryssland (söndag, 1 juli, 16.00)

Kroatien–Danmark (söndag, 1 juli, 20.00)

Brasilien–Mexiko (måndag, 2 juli 16.00)

Belgien–Japan (måndag, 2 juli, 20.00)

Sverige–Schweiz (tisdag, 3 juli, 16.00)

Colombia–England (tisdag, 3 juli, 20.00)

ANNONS