Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sveriges Sabina Jacobsen, vänster, Jamina Roberts, mitten, Carin Strömberg, höger, efter EM-kvalmatchen mellan Serbien och Sverige under onsdagen.

Sveriges stora EM-kvalras: "Inte alls där"

Storförlusten i Nis kräver storseger i Skövde. En tappad sjumålsledning borta mot Serbien gör att Sverige är långt ifrån gruppsegern i EM-kvalet i handboll.

De svenska handbollsdamerna har kvalat in till samtliga EM-slutspel sedan 2002. Det ska mycket till om den sviten bryts i kvalet inför mästerskapet i Frankrike senare i år.

Men förstaplatsen i kvalgruppen, som ger bättre rankning och seedning inför slutspelet, hänger nu på en storseger i lördagens hemmamöte med Serbien i Skövde.

Detta då Blågult tappade en 16–9-ledning i början av andra halvlek till 23–30-förlust i onsdagens bortamatch.

- Jag tycker vi gör en bra första halvlek, det ser ut som att de inte har så mycket att komma med. Men i andra halvlek är vi inte alls där, varken framåt eller bakåt. Serbien kommer ut som ett nytt lag, kommer ikapp och så är det de som vill mer på slutet, säger Jacobsen.

Ett mål sista kvarten

Sverige – som slutade fyra vid VM i Tyskland i december – imponerade i den första halvleken efter storspel av Köpenhamnsmålvakten Johanna Bundsen och effektivt kontringsspel.

Det spelet var som bortblåst i andra. Serbien – utslaget i åttondelsfinal i VM – gjorde elva mål på drygt tio minuter och kvitterade den svenska ledningen till 20–20 redan i halvekens inledning.

Sverige – där Nathalie Hagman var målbäst med fem mål – fick in två mål till en 22–20-ledning men rasade då återigen. Serbien satte åtta raka mål till 28–22 och vann till slut med 30–23.

- Vi får inte in bollarna, jag vet inte hur vi inte gör mål. Vi gör ett mål den sista kvarten. Deras målvakt tar mycket, men vi bränner för mycket så klart. Det blir lite stressigt, säger Sabina Jacobsen.

TT: Vad måste ni göra bättre på lördag?

- Vi måste spela som vi gjorde i första halvlek när vi har bra koll på dem och står kompakt bakåt. I andra halvlek är vi alldeles för glesa.

Många mål ett måste

Storförlusten innebär att Serbien passerade Sverige i toppen av EM-kvalgruppen, där spelet inleddes redan innan VM och nu är halvvägs.

Veckans två gruppfinalmatcher mot Seriben är avgörande kring vilket av de två lagen som ska vinna kvalgruppen och därmed få bättre rankning och seedning inför EM-slutspelet. Även det tredje laget i gruppen har chans att nå EM i Frankrike som inleds i november.

- Nu måste vi egentligen vinna med åtta mål mot Serbien på hemmaplan (för att ha bättre målskillnad i inbördes möten). Men vi kommer ta den uppgiften, säger Bukarestproffset Jacobsen.

TT: Hur stor besvikelse skulle det vara att sluta tvåa i gruppen?

- Det går inte att tänka på det nu. Nu fokuserar vi på att vinna matchen på lördag med så många mål som möjligt.