Sveriges protest avslås – Maja Åskag missar EM-finalen

Tre av finalisterna i damernas tresteg i EM tävlade i skor på en lista över förbjuden utrustning. Sverige lämnade in en protest och ville ha Maja Åskag, som slogs ut i kvalet, till final.
Men protesten avslogs.
– Det är inte mycket mer vi kan göra tyvärr, säger Kajsa Bergqvist i SVT:s sändning.

ANNONS
|

Maja Åskag slutade 15:e i förmiddagens trestegskval under EM i Rom. De tolv första gick till final.

Efter kvalet rapporterade den finländska tidningen Ilta-Sanomat att tre av hopparna som tagit sig till final, Ana Peleteiro, Dariya Derkach och Neja Filipic, tävlade i skor som finns med på World Athletics (WA) lista över förbjuden utrustning.

– Så här får det inte gå till. Det är väldigt orättvist, säger Tuomas Sallinen, tränare för de finländska trestegshopparna, till tidningen.

Däremot ska World Athletics ha gett klartecken till skorna, enligt Ilta-Sanomat.

– Tydligen hade Adidas informerat de aktiva om att WA hade gett grönt ljus för att använda de här skorna. Men arrangören hade gett ut en lista där det står att de är förbjudna, säger Tuomas Sallinen.

ANNONS

Svensk och finsk protest

Efter uppgifterna om förbjudna skor lämnade Sverige in en protest och ville ha 15 hoppare i finalen, där en alltså skulle vara Maja Åskag.

– Vi är väl bekanta med de här uppgifterna och Sverige har nyligen lämnat in en protest där vi kräver att det blir 15 istället för 12 hoppare i trestegsfinalen, sa Sveriges förbundskapten Kajsa Bergqvist till Sportbladet.

I SVT:s sändning sa Bergqvist att även Finland lämnat in en protest.

– Det är funktionärerna i call room som inte gjort sitt jobb, så det är en miss. Så vi ber att de i fair play tar med 15 hopperskor. Det är våran take. De debatterar det i domarrummet just nu så vi får se, sa förbundskaptenen till SVT.

En stund senare meddelades att den svenska protesten avslogs och att det alltså inte blir någon EM-final i tresteg för Maja Åskag.

– Juryn godtog inte protesten. Tydligen finns en övergångsregel kring de här skorna som jag inte tror alla domare, aktiva och vi själva känner till helt och hållet. Skorna ska fasas ut så på något sätt var det ändå okej att hoppa i dem just nu. Väldigt rörigt men de (juryn) hänvisar till det och då är det inte mycket mer vi kan göra tyvärr, säger Kajsa Bergqvist i SVT:s sändning.

ANNONS

Trestegsfinalen avgörs på söndag kväll.

Maja Åskag ska även tävla i längdhopp senare under mästerskapet så chansen till en EM-finalplats lever fortfarande för 21-åringen.

LÄS MER:Följ Daniel Ståhls EM-final

LÄS MER:Svenskduons medaljjakt: "Kul"

LÄS MER:Svenskens hälsena av: "Kände direkt"

ANNONS