Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson har fått veta vilka motståndare i EM han måste förbereda sig för. Arkivbild.
Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson har fått veta vilka motståndare i EM han måste förbereda sig för. Arkivbild.

Sveriges grupp på hemma-EM klar: "God chans"

De svenska handbollsherrarna hade kunnat få både svårare och enklare motstånd i gruppspelet. Det är förbundskapten Kristján Andréssons slutsats sedan Slovenien, Schweiz och Polen lottats fram som motståndare i hemma-EM i januari nästa år. Rejält tufft kan det hur som helst bli ju längre turneringen lider.

ANNONS
|

Handbolls-EM i Österrike, Norge och Sverige inleds den 9 januari 2020. Sverige, regerande EM-tvåa, kommer att spela i gruppF i Göteborg.

- Jag tror att det hade kunnat vara gynnsammare och tuffare. Själva gruppen som sådan är lag som vi definitivt har möjligheten att rå på för att ta oss vidare till Malmö. Vår halva, grupp D, E och F, som sedan ska korsas ser väldigt tuff ut. Jag tycker att vi har en god chans att kunna göra bra resultat i Göteborg, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson på telefon från lottningen i Wien, Österrike.

ANNONS

"Kan helt klart vinna"

Sveriges chanser att gå vidare som ett av två lag från gruppen får anses goda. I den efterföljande mellanrundan i Malmö slås de två bästa i grupp D, E och F ihop för att tampas om två platser i semifinalen.

Men en eventuell mellanrunda kan komma att bli en svettig historia för svensk del. I gruppD finns bland annat VM-tvåan Norge och VM-trean Frankrike, och i gruppE huserar Danmark – regerande världsmästare.

TT: Vad tror du om chanserna i en eventuell mellanrunda?

- Det finns inga matcher på förhand i EM där man är stor favorit, knapp favorit kan man vara. Det gäller att man har friska spelare och det gäller att vinna rätt matcher, vilket vi gjorde på EM i Kroatien (2018). Det är många saker som spelar in, men helt klart är att vi kan vinna mot de här motståndarna, samtidigt som vi kan förlora, säger Andrésson.

EM blir den svenske förbundskaptenens sista framträdande som ledare för herrlandslaget. Andrésson kommer att träna den tyska storklubben Rhein-Neckar Löwen parallellt med jobbet som förbundskapten under hösten, innan han helt fokuserar på det tyska klubblaget efter EM.

ANNONS

Final i Stockholm

Och att avsluta snyggt på hemma-EM – det är något han fantiserar om.

- Det är jättehäftigt. Jag drömmer naturligtvis om att avsluta på Tele2 arena på bästa sätt. Det drömmer jag om och det ska vi jobba hårt för under hösten och i januari, säger han.

Semifinal och final kommer att avgöras på Tele2 arena i Stockholm.

GruppE innehållande Danmark, Ungern, Island och Bosnien och Hercegovina spelas i Malmö. GruppC och D spelar i norska Trondheim och gruppA och B avgörs i österrikiska Graz respektive huvudstaden Wien.

TT

Fakta: Handbolls-EM 2020

Grupperna i handbolls-EM:

Grupp A (Graz, Österrike): Kroatien, Vitryssland, Montenegro, Serbien

Grupp B (Wien, Österrike): Österrike, Tjeckien, Nordmakedonien, Ukraina

Grupp C (Trondheim, Norge): Tyskland, Spanien, Lettland, Nederländerna

Grupp D (Trondheim, Norge: Norge, Frankrike, Portugal, Bosnien och Hercegovina

Grupp E (Malmö, Sverige): Danmark, Ungern, Island, Ryssland

Grupp F (Göteborg, Sverige): Sverige, Slovenien, Schweiz, Polen

Sveriges gruppspelsmatcher:

Sverige–Schweiz, 10 januari.

Sverige–Slovenien, 12 januari.

Sverige–Polen, 14 januari

Mellanrundan:

De två bästa tvåorna från grupp A-C möts i Wien.

De två bästa tvåorna från grupp D-F möts i Malmö.

Semifinal och final:

De två bästa tvåorna från respektive mellanrunda går till semifinal.

Semifinal och final spelas på Tele2 arena i Stockholm.

ANNONS