Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Chelseabacken Magdalena Eriksson under fotbollslandslagets träning på matcharenan Haladás Sportkomplexum i Szombathely dagen före VM-kvalet mot Ungern.

Sveriges dilemma: För bra mittbackar

Magdalena Eriksson är given i ett av Europas bästa lag. I fotbollslandslaget är hon allt annat än självklar.

Sverige saknar verkligen inte mittbackar i världsklass. När spelare som Montpelliers Linda Sembrant och Wolfsburgs Nilla Fischer står i vägen är det inte helt enkelt att ta en plats i en svensk landslagselva.

Bakom den rutinerade duon finns annars ytterst fullgoda alternativ. Chelseas Magdalena Eriksson och Potsdams Amanda Ilestedt utmanar närmast, normalt sett tillsammans med Paris Saint-Germains Emma Berglund (korsbandsskadad).

"Världens bästa mittbackar"

Eriksson och Ilestedt är båda givna i topplag i två av världens bästa ligor. Men i det svenska spelsystemet är det svårt att få plats med dem.

Det är riktig konkurrens, den är extrem. Totalt sett har vi nog de bästa mittbackarna i världen, om man tänker på att vi har Emma också när hon kommer tillbaka. Och det finns ännu fler där bakom, säger Magdalena Eriksson.

24-åringen har haft en strålande första säsong i Chelsea. Laget toppar engelska Super League och är klart för semifinal i Champions League. Eriksson startar alla matcher i Londonlagets trebackslinje.

Och kanske är det just en sådan som kan få in henne från start även i landslaget; Peter Gerhardsson har vid ett par tillfällen i vinter experimenterat med en 3–4–3-uppställning.

Speciell position

Jag trivs bra i en trebackslinje, jag känner att jag har växt in i den rollen. Det tog ett litet tag, för det är en väldigt speciell position, men nu trivs jag väldigt bra med det och tycker att det passar mig, säger Magdalena Eriksson.

Med en sådan formation får Gerhardsson in tre av mittbackarna, samtidigt som de svenska ytterbackarna får ta steget upp och bli mer renodlade yttrar.

Det är nästa utmaning i landslaget, att vara beredd på att klara av också den rollen när vi spelar 3–4–3. Det är lite mer offensiva kvaliteter som krävs så det gäller att träna på överstegsfinter och annat nu, säger Mia Carlsson, som konkurrerar med Jonna Andersson om platsen till vänster.

Det är jätteroligt. Som ytterback brukar jag försöka följa med offensivt och har många av mina styrkor i offensiven. Det passar mig jättebra, säger högerbacken/högeryttern Hanna Glas.

Fördelar och nackdelar

Vilket spelsystem väljer då Gerhardsson i torsdagens VM-kvalmatch borta mot Ungern? Som vanligt ger han inte många ledtrådar.

Fördelen med trebackslinje är att du i en uppspelsfas kan ha ännu tydligare bredd, du kan spela bort deras sex mest offensiva spelare på ett bättre sätt. Å andra sidan tappar du någon spelare i den sista fasen, i och runt omkring motståndarens straffområde, säger Peter Gerhardsson.

För Magdalena Eriksson, som också har stor erfarenhet av att spela renodlad vänsterback, spelar det ingen roll. Hon spelar där hon blir tillsagd.

Att vi är flexibla och kan ändra uppställning till och med under matcherna, det är en otrolig styrka. Vi blir svåranalyserade, motståndarna vet inte var de har oss. Jag är villig att spela var som helst. Jag tycker bara att det är kul att spela fotboll, säger Eriksson.