Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/34

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sveriges bästa idrottskvinnor genom tiderna

Anja Pärson, Ulrika Knape Lindberg, Charlotte Kalla – den svenska idrottshistorien är full av grymma kvinnor som har vunnit OS och VM-guld. I bildspelet ovan finns våra allra största stjärnor genom tiderna.

Sveriges idrottshistoria är full av häftiga prestationer och mästerskapsmedaljer. Och vi skördar framgångar i mängder av sporter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bland våra absolut främsta kvinnliga idrottsstjärnor finns golfare, skidåkare, fotbollsspelare, friidrottare, ja listan på sporter kan göras längre än så.

LÄS OCKSÅ: Här är sportvärldens kvinnliga pionjärer

LÄS OCKSÅ: Världens bäst betalda idrottskvinnor 2016

Sarah Sjöström finns förstås med högt upp på listan efter uppvisningen i Rio, när hon vann OS-guld och dessutom fixade ett silver och ett brons. Men hur långt räcker 23-åringens meriter i konkurrensen med Anja Pärson, Pia Sundhage, Agneta Andersson och de andra grymma kvinnorna på listan?

LÄS OCKSÅ: Hilmersson: Starkaste ögonblicken från OS i Rio

Att rangordna prestationerna, att jämföra ett OS-guld i simning och längdskidåkning är en inte helt enkel uppgift. Men i bildspelet högst upp i artikeln vågar vi lova att Sveriges främsta idrottskvinna genom tiderna finns med – oavsett vem som är din favorit.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.