Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/34

Sveriges bästa idrottskvinnor genom tiderna

Anja Pärson, Ulrika Knape Lindberg, Charlotte Kalla – den svenska idrottshistorien är full av grymma kvinnor som har vunnit OS och VM-guld. I bildspelet ovan finns våra allra största stjärnor genom tiderna.

Sveriges idrottshistoria är full av häftiga prestationer och mästerskapsmedaljer. Och vi skördar framgångar i mängder av sporter.

Bland våra absolut främsta kvinnliga idrottsstjärnor finns golfare, skidåkare, fotbollsspelare, friidrottare, ja listan på sporter kan göras längre än så.

LÄS OCKSÅ: Här är sportvärldens kvinnliga pionjärer

LÄS OCKSÅ: Världens bäst betalda idrottskvinnor 2016

Sarah Sjöström finns förstås med högt upp på listan efter uppvisningen i Rio, när hon vann OS-guld och dessutom fixade ett silver och ett brons. Men hur långt räcker 23-åringens meriter i konkurrensen med Anja Pärson, Pia Sundhage, Agneta Andersson och de andra grymma kvinnorna på listan?

LÄS OCKSÅ: Hilmersson: Starkaste ögonblicken från OS i Rio

Att rangordna prestationerna, att jämföra ett OS-guld i simning och längdskidåkning är en inte helt enkel uppgift. Men i bildspelet högst upp i artikeln vågar vi lova att Sveriges främsta idrottskvinna genom tiderna finns med – oavsett vem som är din favorit.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.