Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Patrik Kittel. Arkivbild.

Sverige VM-fyra i dressyr: Lite surt

Personbästa av Patrik Kittel i dressyrens lagtävling gav Sverige en chans till medalj i VM. Men hemmanationen USA, som var sist ut, petade ner Sverige till fjärde plats.

Kittel red sist av svenskarna, med all press på sina axlar för att försöka ta en VM-medalj. Med sig till Tryon-arenan i Mill Spring hade han det mästerskapsdebuterande stoet Well Done de la Roche.

Och ekipaget gjorde en väldigt bra insats. 78,214 procent gav Kittel en fjärdeplats individuellt. Poängen gjorde också att Sverige gick upp på tredje plats i lagtävlingen efter Tyskland och Storbritannien.

USA kom tvåa

Men sista ryttaren ut i tävlingen, amerikanskan Laura Graves, förde upp USA till andra plats och Sverige petades ner till fjärde plats. Kittel slutade också fyra individuellt.

- Att vara fyra i detta startfält är helt otrolig. Jag har alltid sagt att Wellie är den bästa häst som jag haft, säger Kittel om sin och hästens insats, till SVT.

- Det ser så lätt ut och det känns så enkelt även om det är svårt det vi gör. Det är hennes styrka.

Även om svenskarna missade bronset med väldigt liten marginal är Kittel nöjd.

- Vi har satt oss i respekt hos de andra nationerna. OS i Tokyo är det stora målet, det är där som vi ska ta medalj, och nu har vi byggt en bra grund för det. Vi gjorde allt vi kunde här i VM och då får man svälja att bli fyra.

Förbundskaptenen Bo Jenå var väldigt nöjd med svenskarnas insats.

- Jag är otroligt glad och nöjd med insatsen. Två av ryttarna satte personligt rekord i mästerskapet, säger han.

- Men sen är det lite surt sa räven. Det skiljde bara några tiondelar upp till bronset. Det var verkligen stolpe ut.

Bronsnationen Storbritannien hade 229,628 procent, och fyran Sverige 229,456.

Therese Nilshagen red också under torsdagen på Dante Veltino.

Halt för tidigt

Det svenska ekipaget red mycket stabilt och var på väg mot en poäng i närheten av det personliga rekordet 77,98 procent. Men då gjorde Dante Veltino halt några meter för tidigt. Till slut fick Nilshagen 76,040 och slutade elva individuellt.

- Jag är väldigt nöjd. Tyvärr i den sista passagen trodde han att vi skulle stanna tidigare, jag vet inte varför. Jag hade gärna haft fler poäng, men det kunde ha varit värre. Dante är ju bara elva år och har fortfarande mycket att lära, säger Nilshagen till SVT.

Om fjärdeplatsen i lagtävlingen säger hon:

- Det känns snöpligt när vi nu var så nära, så just nu känns det lite tungt. Men vi har alla gjort lite mer än förväntat.

I det svenska laget ingick också Tinne Vilhelmson Silfvén (Don Auriello) och Juliette Ramel (Buriel KH).

Fjärdeplatsen innebär att Sverige är klart för OS i Tokyo 2020.

- Det var vårt första mål, det är skönt att ha det klart redan nu, säger Jenå.