Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jamina Roberts, Jenny Alm, Anna Lagerquist och Mikaela Mässing jublar efter segern mot Polen.

Sverige vidare i EM – vann ny rysare

Rysaren i Nantes – del tre. I regi: Svenska handbollslandslaget. I huvudrollerna: Jamina Roberts och Johanna Bundsen.

Efter EM-premiärförlusten mot Danmark (29–30) i slutsekunderna och det lika stora segerdramat mot Serbien (22–21) kom uppföljaren i Hall XXL i Nantes när Sverige ställdes mot Polen.

Denna gång kom dock segermålet 2.26 minuter före full tid. Då gjorde vänsternian Jamina Roberts en snurrfint på sin försvarare och skickade in 23–22.

– Det var nog mer nervöst på läktaren än vad jag kände mig, säger segerskytten.

– Vi hade ju gått vidare på lika och det visste vi ju. Det är ju inte så att vi springer runt och tänker på det, men "Sigge" (förbundskaptenen Henrik Signell) nämnde det i vår sista timeout och då blir det lite mer avslappnat, fortsätter hon.

Dramat var dock inte slut där. Roberts fick dela på huvudrollen med målvakten Johanna Bundsen, som kom in i slutet av den andra halvleken. I slutskedet gjorde Bundsen en jätteräddning på ett polskt avslut.

– Det är väl den enda räddningen jag har när jag kommer in och den var väl ganska viktig. Det var skönt att få med sig den i alla fall, säger Bundsen med ett leende.

Sverige kastade bort bollen i anfallet därefter, men efter en polsk offensiv foul kunde Blågult spela ut slutsekunderna och segerjubla.

– Det var väl lite för spännande i dag, säger spelmotorn Isabelle "Bella" Gulldén.

"Blir krampaktigt"

Det finns gott om dåliga avslutningsfilmer i trilogier och så var det även för Sverige i avslutningen av det första gruppspelet i EM. Under första halvleken var dock försvaret starkt och Filippa Idéhn hade konserverat sin målvaktsform (sju räddningar på tolv avslut) från Serbienmatchen. Blågult kunde trots allt gå till pausvila med en femmålsledning, men i andra halvlek kom Polen i kapp och var ett tag förbi.

– Det blir ett krampaktigt anfallsspel. Vissa gånger går det för långsamt och andra gånger för snabbt. Det var tur att vi spelade bra bakåt, säger Bella Gulldén.

Tuff mellanrunda nästa

Nu väntar en tuff mellanrunda mot Ryssland (OS-guld 2016), Frankrike (VM-guld 2017) och Montenegro, som tränas av svensken Per Johansson och som slog Sverige i två raka matcher under uppladdningen inför EM. De två främsta i gruppen går vidare till semifinal.

– Vi behöver komma upp en nivå, säger Gulldén.

En fördel är dock att Sverige – VM-fyra i fjol – kan spela lite utan press i mellanrundan, menar Jamina Roberts.

– Jag hoppas vi ska kunna hitta det. De här två sista matcherna har varit jäkligt pressande rent mentalt. Vi måste vinna och då blir det krampaktigt. Det är klart att vi måste vinna i nästa grupp också, men det är inte så att vi måste åka hem om vi förlorar. Förhoppningsvis kan det leda till att vi blir lite mer avslappnade, säger Roberts.

Ett plus för Sverige var också Serbiens 30–25-seger mot Danmark senare på kvällen. Tack vare den går Serbien och Danmark vidare med två poäng var, precis som Sverige.