Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige besegrade Ungern på bortaplan.

Sverige vann trots "skitmål": "Blev nervösa"

"Vi ska vinna", slog det svenska fotbollslandslaget fast inför VM-kvalet borta mot Ungern. Blågult höll sitt ord – men det blev oväntat tufft.

Halvvägs igenom kvalet har Sverige fortfarande full pott och vägen mot nästa års VM i Frankrike ligger vidöppen. Men på ett duggregnigt Haladás Sportkomplexum blev det lite väl spännande.

Sverige styrde och ställde, ledde med 2–0 med timmen spelad och Ungern skapade ingenting. Allt var frid och fröjd.

Men så fick Ungern frispark strax framför mittcirkeln.

- Ett skitmål. Det är bara onödigt egentligen, för man släpper in den lilla energi som de behöver, säger Caroline Seger om det som hände i den 63:e minuten.

Quarterback-mål

Den långa, höga frisparken – Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson jämförde det med ett väl avvägt kast från en quarterback i amerikansk fotboll – seglade över den svenska backlinjen och landade hos Fanny Vágó.

Den ungerska reduceringen var ett faktum och plötsligt föll det svenska spelet samman.

- De får väldigt mycket energi och vi blir väldigt stressade och får inte ut så mycket av det spelet som vi vill spela. Men det är så klart skönt att kunna stå här nu och se att vi fick med oss en 4–1-vinst, säger Stina Blackstenius.

Det var hon som såg till att det till slut löste sig. Ungern skapade oreda ett tag, men knappast några riktigt vassa kvitteringschanser. I stället var det inbytta Marija Banusic som elegant frispelade Blackstenius med en volleyskarv i den 87:e minuten.

Montpellieranfallaren hade dessförinnan missat en hel drös strålande målchanser. Men den här gången höll hon sig kall, rundade målvakten Réka Szocs och satte 3–1.

- Det var så klart väldigt skönt och viktigt för mig. Det är inte kul att missa sådana lägen som jag hade. Och när jag kom i det här sista läget så var det skönt att jag vågade tro på att jag kunde sätta dit den, säger Stina Blackstenius.

Mål i comebacken

På tilläggstid gjorde Mimmi Larsson också 4–1 och Sverige vann en match som borde ha avgjorts långt tidigare.

I första halvlek var Sveriges anfallsspel frejdigt, målchanserna många och tack vare Caroline Seger och Sofia Jakobsson stod det 2–0 på resultattavlan.

Särskilt den senare, som gjorde sin första tävlingslandskamp efter fjolårets korsbandsskada, imponerade. Som vanligt bjöd Jakobsson på löpningar, löpningar, löpningar och låg bakom det mesta framåt.

- Det var fantastiskt kul, och kul att få göra mål. Det var en bra tävlingsdebut efter skadan. Jag är inblandad i mycket och borde kanske ha gått på något mer eget avslut också, men annars tycker jag att jag gör en bra match, säger Sofia Jakobsson.

"Vi blev stressade"

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson var till stora delar nöjd med matchen – trots den spelmässiga dippen i den andra halvleken. Taktiken att starta med en trebackslinje och låta Hanna Glas och Jonna Andersson springa benen av sig längs var sin kant var lyckosam.

- En anledning var att vi ville spela bort deras två anfallare, och det gjorde vi hela tiden. Sedan hade vi delar i vårt passningsspel där jag hade önskat bättre, och vi hade delar i defensiven där vi gick på samma boll och så vidare. Men i stort sett så gör vi det bra, säger Peter Gerhardsson.

Att det blev lite stressigt efter det ungerska reduceringsmålet är bara naturligt, säger han.

- Fotboll är så mycket känslor. Jag kan fascineras av det, det händer skrällar i fotboll och är du inte inblandad själv så är det ganska läckert att se. I dag klarar vi oss ur det på ett helt okej sätt, även om det var lite nervöst ett tag.