Sverige tog brons – efter mäktig slutsträcka av Sundling

Stafett på 4x5 kilometer och ett riktigt tungt blågult läge efter tre sträckor. Men då klev Jonna Sundling fram, körde för kung och fosterland och Sverige kunde gå i mål som trea.
– Det känns verkligen som en vinst, säger Sundling till TT.

ANNONS
|

Sverige var på förhand en av de stora favoriterna på lördagens stafett.

Men inledningsvis gick det lite trögt och Sverige halkade en bit efter. Tyskland och Ryssland tog tidigt kommandot och lyckades hålla sin ledning.

– Jag känner mig så himla pigg i början, men sedan smäller det till och jag tänker bara ”fuck, jag är trött”. Då blir det kämpigt. Jag hade önskat att jag hade kunnat gå med rygg på Ryssland, sa Maja Dahlqvist till Discovery.

LÄS MER:Här är OS-medaljerna Sverige vunnit – hittills

Samtidigt tog Sverige plats i klungan bakom tätduon och fick slita hårt. Avståndet till Tyskland och Ryssland ökade och efter den tredje sträckan var det svenska avståndet till bronsplatsen hela 20 sekunder efter en jobbig sträcka för Frida Karlsson.

ANNONS

– Jag är sämst i laget i dag. Jag kände varken armar eller ben och har väl gjort lite HLR på kroppen de senaste dagarna. Men Maja gör det bra, Ebba gör det bra och Jonnas brutala sista sträcka gör att vi tar ett brons i dag, sa Karlsson till Aftonbladet efter loppet.

Sundlings kanonform fortsatte

Svårt läge för Sverige. Men då klev Jonna Sundling fram och stod för ett fantastiskt lopp. Västerbottningen som tidigare i veckan vann OS-guld i sprint tog in sekund efter sekund och det som länge såg osannolikt ut blev mer och mer sannolikt.

– Jag tänkte att jag skulle ta det lugnt. Men jag märkte ju att jag kom i kapp Norge och Finland väldigt fort. Jag tänkte ”ska jag gå om?”, för jag kände mig så pigg. Men jag hade som plan att ta det lugnt första varvet för att inte ”vägga”. Så jag sade till mig ”du stannar här, Jonna, du lägger dig här bakom”, så jag gjorde det, säger Sundling.

Till slut blev det en spurtstrid och då gick Sundling i mål som trea.

– Jag åker mot två starka tjejer men jag kände in mot sista varvet att jag ändå hade bra med krafter. Jag försökte gå kontrollerat i sista backen och tänkte ”ingen minns väl en fegis”, så jag gick om där och tryckte på. Krista hängde på väldigt bra, men sedan på slutet hade jag ändå tillräckligt med krafter för att korsa mållinjen före henne, säger Sundling.

ANNONS

Sveriges bronslag bestod av Maja Dahlqvist, Ebba Andersson, Frida Karlsson och Jonna Sundling.

Ryssland vann tävlingen och Tyskland slutade tvåa.

– Jag är glad över vår laginsats i dag. Alla tjejer gör superlopp i dag och alla sträckor behövs. En tredjeplats i dag, det känns verkligen som en vinst jämfört med i fjol när vi kom sexa på VM, säger Sundling.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS