Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige till final efter rysare

Efter 3–2 mot Schweiz återstår en sak i Peter Fischerströms landslagskarriär. VM-final i innebandy mot Finland i ett fullsatt Hartwall Arena. – En utomjordisk upplevelse. Det är ett sånt fruktansvärt bra drag här.

Semifinalen mot Schweiz blev precis så tät och tuff som väntat.

Schweizarna kvitterade både till 1–1 och 2–2 i powerplay. Det andra målet kom när det bara återstod sex minuter.

Men Sverige svarade minuten senare. Mattias Samuelsson prickade in 3–2 på volley efter Daniel Calebssons smarta höjdpassning tvärs igenom Schweiz försvar.

Den svenske målvakten Patrik Jansson gjorde flera svåra och viktiga räddningar.

På lördagen möts Sverige och Finland i VM-final för sjätte gången.

För två år sedan kom Sverige tillbaka från ett 0–4-underläge i VM-finalen i Prag. Svenskarna ledde med 6–4 när sex minuter återstod, men Finland vände och vann i sudden death.

– Det är därför jag spelar i år. Jag hade inte varit med nu om vi inte missat guldet i Prag.

Peter Fischerström, 36, har gjort flest innebandylandskamper av alla svenskar. Nu gör han sin 106:e och sista landskamp.

– Det är definitivt. Jag är för gammal för comebacker. Därför är det extra viktigt att vinna, säger backen från AIK som har tänkt att avsluta landslagskarriären med ett femte VM-guld.

Han kan berätta för lagkamraterna hur det är att spela VM-final mot Finland i ett Hartwall Arena fylld med 13 500 åskådare. Han upplevde det 2002.

– Det är nog det bästa man kan vara med om som innebandyspelare. Det är fantastiskt. Stämningen gör att det knottrar sig över hela huden.

För första gången anses Finland allmänt som finalfavorit.

– Jag förstår det eftersom de är regerande mästare och har hemmaplan. Personligen ser jag oss som favoriter. Vi är ett bättre lag. Vi har bättre spelare. Svenskt innebandy är helt enkelt bättre än finsk i allt, säger Fischerström.

TT: Vad krävs för att ni ska ta revansch på Finland?

– Vi måste starta bättre än i förra VM-finalen. Då var vi alldeles för passiva. Det håller inte att hamna i stora underlägen. Det är viktigt att vi får igång vårt eget raka spel och inte drar ner på tempot, säger han och fortsätter:

– Finland är mästare på att bara spela runt bollen utan att göra något. Sedan hugger de plötsligt. Den matchbilden måste vi bryta och se till att det är vi som bestämmer villkoren på planen i stället. Då blir finländarna passiva. Vi vet att de får det jättejobbigt när vi bara maler på.

Finland vann sin semifinal mot Tjeckien med 6–1. Hemmalagets främsta anfallsvapen är kedjan med Mika Kohonen, Rickie Hyvärinen och Tero Tiitu. De knäckte Sverige i förra VM-finalen.

Nu har förbundskaptenen Petteri Nykky satt ihop sin så kallade supertrio för första gången sedan det historiska trendbrottet i Prag 2008.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.