Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige och Olivia Schough ställs mot välbekanta och tuffa Danmark på vägen mot VM 2019. Arkivbild.

Sverige ställs mot Danmark i VM-kvalet

Sverige lottades mot bland annat Danmark i kvalet till fotbolls-VM i Frankrike 2019. Som så många gånger förr.

Grannländerna möttes senast i kvalet till sommarens stundande EM-slutspel. Då föll redan EM-klara Sverige med 0–2 på bortaplan i den avslutande kvalmatchen.

Inför lottningen var OS-tvåan Sverige seedat i den högsta gruppen, medan Danmark fanns i potten under.

Totalt har lagen mötts 54 gånger. 30 matcher har slutat med svensk seger, tolv stycken med dansk. På de fem senaste har Sverige två segrar, två oavgjorda och en förlust.

- Vi har ju mött varandra ett par gånger nu. Det är alltid kul att möta dem, men det kommer att bi tufft. Vi vet ju aldrig riktigt hur det ska gå, säger Schough.

Övriga okända

Övriga lag i gruppen är Ukraina, Ungern, Kroatien.

Kroatien har Sverige aldrig tidigare mött, Ukraina stötte Sverige på senast 1998 och Ungern senast i kvalet till EM 2009. Då vann Sverige med totalt 13–0, över två matcher.

- De lagen vet jag inte så mycket om, vi i det här landslaget har ju inte mött dem. Men det är ändå kul att vi fick lite nya länder. Det hade varit lite halvsegt att behöva åka till Moldavien igen, säger Schough, och syftar tillbaka till den förra EM-kvalresan.

- Lagen på den nivån har ett par steg kvar innan de kan utmana. Det är ett eller två lag i varje kvalgrupp som är ganska mycket bättre än de andra.

Gruppsegrarna i de sju grupperna går direkt till VM, medan de fyra bästa tvåorna möts i playoff.

- Etta kan vi verkligen bli i den här gruppen, men det kommer att stå mellan oss och Danmark. Det är inte alls säkert.

Förbundskaptensbyte

Kvalet blir tillträdande förbundskaptenen Peter Gerhardssons första uppgift med landslaget. Gerhardsson tar i höst över efter Pia Sundhage, som slutar efter EM.

- Nu har man något att ta ställning till, och kan börja planera scouting av motståndare, matcher och så vidare. Det känns bra, säger han, från lottningsorten Nyon i Schweiz.

Officiellt har han inte tillträtt än, men är ändå igång och jobbar. Till störst del handlar det om att se på fotboll.

- Just nu har jag ingen koll på motståndarna, utan det finns massor av människor som har bättre koll än jag. Min stora bit nu att sätta mig in i de svenska spelarna, både i Sverige och utomlands.

- Jag är ute och försöker se så många matcher som möjligt, framförallt i damallsvenskan. Jag är kanske inte främst fokuserad på landslagsspelarna, utan mer på att se lag och vilka spelsätt de har i allsvenskan. Nu när man inte har landslaget har jag möjlighet att se U19, U23-landslaget, parallellt med att jobba med teamet här. Det är väldigt lite funderingar på hur vi ska spela och så. Det kommer vi inte att ha förrän efter EM.