Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Blomstrand, till vänster, och Johanna Westberg har överraskat från nio meter i VM.

Sverige skjuter bäst i VM

Sveriges akilleshäl i handbolls-VM skulle vara skyttet. Det blev det inte. Laget är hittills bäst av alla nationer från nio meter.

Sveriges handbollslandslag vaknade – som sig bör efter den historiska kvartsfinalsegern mot Danmark – till strålande solsken i Leipzig men bussades in i Hamburgs mörker och snöslask.

Det börjar dra ihop sig i VM – på flera sätt.

I norra Tyskland väntar två matcher som avgör om det blir medalj och i så fall av vilken valör.

- Det ska bli så kul. Semifinal, ja... Jag får gåshud när man pratar om det, säger Hanna Blomstrand.

Inför mästerskapet sade förbundskaptenen Henrik Signell att Sverige kanske saknar skytte från nio meter. Han visste inte vad han pratade om.

Efter åttondelsfinalerna hade de blågula spelarna inte bara gjort flest mål från nio meter av samtliga slutspelslag, utan också skjutit med klart bäst procent.

Det är kanske dags att kategorisera Sverige som det skjutande landslaget.

- Nja, det är ju såklart kul och det är bara att fortsätta på det spåret men jag hoppas att vi är bra från alla positioner och alla avstånd, säger Blomstrand.

Pekar finger

Den svenska högernian ser inte ut som andra högernior. Mette Tranborg, Danmarks förstaval på positionen, är 196 centimeter lång – över två decimeter mer än Blomstrand.

- Jag har märkt att det inte blir många fler centimeter. Jag har gett upp de drömmarna. Det är en stor motivationsfaktor att bevisa att det räcker att vara 1,73. Jag kompenserar min längd med styrka och snabbhet. Jag vill motbevisa dem som säger: "Du ska nog vara på kanten i stället. Skytte är inte din grej". Då vill man bara peka finger. Det är en bra drivkraft.

I VM har hon pekat finger. Hittills har bollen hamnat i mål på nio av 14 försök eller 64 procent. Det är 25 procentenheter över genomsnittet i mästerskapet.

- Jag tror att jag såg siffrorna. Oj, det här var bra, tänkte jag faktiskt.

Som ett klubblag

Blomstrand är inte ensam. Från andra hållet tar Johanna Westberg sats.

Hon har hittat rätt med 18 av 29 niometersskott, 62 procent.

- Det är kul att höra. Det är verkligen klart godkänt, säger Westberg.

TT: Vad är förklaringen?

- Vi har spelat klokt och sätter varandra i lägen som vi gillar att komma i. Vi har pratat mycket om att vi ska spela som ett klubblag och det tycker jag nog att vi har lyckats med. Det har vi varit väldigt bra på.

TT: Tar de andra lagen inte ert skytte på allvar?

- Så tror jag inte att det är. När vi analyserar ett lag behöver vi ha koll på tre-fyra spelare. För vår del är det väldigt många som har klivit fram. Olika spelare har avgjort eller haft en betydande roll. Då blir det svårt för motståndarna. De måste analysera väldigt många spelare.

Henrik Signell är glad, och förvånad, över effektiviteten utifrån.

- Det är ruskigt bra. Häpnadsväckande. Det är grymt. Riktigt överraskande, men så klart glädjande.

TT: Så Sverige är det där laget med riktigt vasst niometersskytte?

- Ja, det är det, säger han och skrattar.