Sverige ska lära av stora missen från EM

För två år sedan under EM i Frankrike var mästerskapet över för svensk del efter en halvlek. Något som de svenska spelarna nu ska ta lärdom av och undvika. – Vi blev tagna av situationen, säger Albin Ekdal.

ANNONS
|

Det var en måstematch mot Irland i EM-premiären i Frankrike. Men det slutade med 1–1 efter att ett irländskt självmål räddat den svenska äran efter en minst sagt blek insats.

En match som tog hårt på de svenska spelarna då.

– Mot Irland senast var vi för tagna av situationen, säger Albin Ekdal och fortsätter.

– Nu gäller det att vi tar tag i taktpinnen direkt och inte tänker att "det är första matchen, vi kan ta det lite piano i första halvlek". Vi som lag måste tänka "nu agerar vi, i stället för att bara agera åskådare".

Anfallaren John Guidetti var även han med för två år sedan och han är noga med att det svenska landslaget inte har råd att förlora första matchen.

ANNONS

– Om jag ser tillbaka på EM så... det man kan ångra är väl första halvleken mot Irland, att vi vaknade för sent. I sådana här mästerskap går det inte att somna, det går inte att inte prestera en halvlek. Vi måste spela på topp hela tiden. Vi behöver vara 23 man som är 100-procentiga i det vi gör. Det är klart att vi kan slå felpass, men ett Brasilien eller Tyskland kanske kan ha en halvlek där de inte spelar på topp. Men vi måste vara realistiska. Vi kan inte sjunka i nivå. Och den första fajten ska vi ha, säger han.

Missnöjd med premiärerna

Enligt Sebastian Larsson som varit med i öppningsmatcherna i både EM 2016 och EM 2012 har just öppningsmatcherna varit de svagaste insatserna i bägge turneringarna.

– Rent allmänt tycker jag inte att vi har kommit upp i nivå i öppningsmatcherna i de två senaste mästerskapen. Vi har kanske blivit lite för tagna av stundens allvar, säger han och fortsätter.

– Det är en frustrerande känsla att bära med sig att inte ha kommit upp i nivå. Även om du inte får det resultat som du vill ha kan du få till den matchbild du vill ha. Då har du med dig det i turneringen.

ANNONS

För att undvika en ny mental kollaps så har landslaget fotbollspsykologiska rådgivare, Daniel Ekvall, fått prata mycket med spelarna.

– Genom att skapa ett lugn och en trygghet i gruppen kan vi komma bättre förberedda, säger Sebastian Larsson.

Vill få med sig tre poäng

Hur viktig är en öppningsmatch i ett mästerskap för ett slutresultat i turneringen, Ola Toivonen?

– Viktig. Viktig absolut. Men inte avgörande. Absolut viktig.

Kan du utveckla det lite?

– Det är alltid skönt att få med sig ett resultat i början av resan så att man inte börjar i utförsbacke, så man får börja i nedförsbacke liksom, med ett bra resultat. Så vi får med oss en bra känsla inför andra matchen. Om vi förlorar är det absolut inget att "det är över". Det är två matcher kvar att spela om.

Andreas Granqvist är lagkaptenen och lagpappan som har ett stort ansvar i den svenska truppen.

– Vi som var med mot Irland har snackat ihop oss om vad som hände och hur vi ska hantera situationen om det händer igen, säger han och fortsätter.

– Matchen mot Sydkorea är en nyckelmatch och en känsla man tar med sig vidare in i gruppen. Får man en vinst där så kan man sväva på den ganska länge.

ANNONS
ANNONS