Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JOEL MARKLUND
Bild: JOEL MARKLUND

Sverige segrare i JVM-premiären

Sverige gjorde vad Sverige gör bäst, och vann sin 45:e raka gruppspelsmatch i JVM.
Stor matchhjälte blev lagkaptenen Erik Brännström med båda Sveriges mål i 2–1-segern mot Finland.

Det svenska JVM-laget gick in i årets turnering under natten till torsdag. För en gångs skull spelade de premiär med något av en "underdog"-stämpel, när Finland stod för motståndet i Victoria, Kanada.

Finland har nämligen förstärkts rejält inför turneringen – med NHL-spelare som Eeli Tolvanen och Henri Jokiharju – och den allmänna opinionen har rankat laget som något vassare än Sverige.

Därför riskerade också Sveriges makalösa gruppspelssvit på 44 raka segrar skulle ta slut.

LÄS MER: Fagemo imponerade mot Finland

Briljerade i powerplay

Men icke. När pucken väl släpptes visade Sverige upp en strålande effektivitet, och powerplay fungerade direkt.

Redan i Sveriges första numerära överläge klev lagets kanske största stjärna (i ett lag utan många superstjärnor) Erik Brännström fram och prickade in 1–0. Sverige kunde sedan gå till periodvila med samma siffror.

Inför sista perioden hade Sverige utökat med ytterligare ett powerplay-mål, efter att Vegas-draftade Erik Brännström åter fått ladda från blålinjen.

– Jag gillar ansvar, det gör mig bättre. Det är roligt att få den chansen, ärofyllt, säger tvåmålsskytten Brännström, som inte hade som roll förra året i skuggan av en viss Rasmus Dahlin.

LÄS MER: Loui Eriksson har fått en ny roll i Vancouver Canucks

"Någonstans kommer det vara vår nyckel"

2–0 höll sig in till slutminuterna, då Finland lyckades få in en reducering. Men trots plockad målvakt kunde grannarna i öst inte nå en kvittering, utan Sverige kunde vinna premiären med 2–1.

– Vi var verkligen påkopplade från start i dag och hela matchen ut. Vi bjuder väl på några chanser i tredje, men överlag är det en väldigt bra match, säger matchhjälten Erik Brännström.

Redan natten mot fredag (00.30 svensk tid) är det dags för ny match. Då går Sverige upp mot Slovakien, och får åter igen finna sig i att bära favoritskapet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.