Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Signell talar gärna om "mjuka värden", som ska göra att den överenskomna matchplanen och taktiken håller. Nu sätts landslaget åter på prov mot Serbien i EM-kvalet. Arkivbild.

Sverige satsar mjukt för att slå Serbien

Sverige gick på en stjärnsmäll i EM-kvalmatchen mot Serbien i onsdags. Nu talar förbundskapten Henrik Signell om "mjuka värden" inför returen i Skövde. Målet att vinna kvalgruppen är lagt åt sidan.

Två lag från varje kvalgrupp går till damernas EM i Frankrike i slutet av året. Sverige började med storsegrar mot Färöarna och Makedonien i höstas, men gick på pumpen i veckans bortamatch i Serbien. Ledning med 15–9 i halvtid blev till förlust med 23–30 efter en bedrövlig andra halvlek av det blågula laget.

- Vi fallerar i alla delar på planen, säger förbundskapten Henrik Signell med ett par dagars distans.

Fallet tog hårt

Att förlora en bortamatch i Serbien är inget stort fiasko. Men sättet det skedde på var jobbigt.

- Om vi tittar på prestationen var det ett väldigt markant fall och en väldigt blek insats. På det sättet tog det hårt, medger Henrik Signell.

- Det handlar inte om tekniska och taktiska saker i grunden. Snarare att vi blir passiva, tveksamma, och lämnar över ansvaret till någon annan.

Men nu har förlusten pratats igenom och det gäller att slå Serbien i lördagens möte i Skövde för att behålla ett bra läge i kvalgruppen. Förbundskaptenen talar, som han ofta gör, om "mjuka värden".

- Som att hålla oss till matchplanen. Attityd, inställning, attackera, sticka in näsan, mod, kraft, fart och allt det där, och att fortsätta med det oavsett vad det står på tavlan. Att lita på det vi gör, säger Henrik Signell.

VM-profiler saknas

Jämfört med VM i december, där Sverige gick till semifinal, saknas rutinerade mittsexan Ulrika Toft Hansen (gravid) och kämpastarka högernian Hanna Blomstrand (fotproblem) i EM-kvaltruppen. De står för en hel del av det Sverige saknade i andra halvlek i Serbien. Nu är det upp till bevis för de andra VM-spelarna.

För att vinna kvalgruppen, och få en bättre seedning i EM, behöver Sverige sannolikt ha en positiv målskillnad mot Serbien som ger fördel vid lika många poäng. Men då gäller det att vinna större i Skövde än Serbien gjorde i onsdags. Så högt vill Signell inte sikta.

Nu är det EM-biljetten som gäller. Med en ny svensk förlust mot Serbien är grupptrean Makedonien med i kampen på allvar. Mjuka värden om attityd och tillit ska ge segern i Skövde.