Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Blackstenius, som här jublar efter att ha gjort mål i OS, vill gärna spela EM på hemmaplan 2025.
Stina Blackstenius, som här jublar efter att ha gjort mål i OS, vill gärna spela EM på hemmaplan 2025. Bild: Pontus Lundahl/TT

Sverige söker EM 2025: Kan bli väldigt roligt

Damernas fotbolls-EM 2025 kan avgöras i Sverige.
De nordiska länderna går ihop i en gemensam ansökan om att få arrangera mästerskapet.
– Jag hoppas vi kan få det, då skulle EM -25 kunna bli något väldigt roligt att se fram emot, säger landslagsstjärnan Stina Blackstenius.

Ordföranden i Svenska fotbollförbundet, Karl-Erik Nilsson, skriver i ett mejl till TT att skälet till att man söker EM är att det är högt prioriterat i förbundet att arrangera internationella matcher och mästerskap.

"Det påverkar sporten och innebär synlighet och därmed möjlighet att attrahera fler flickor och pojkar till fotbollen", skriver han.

Blackstenius skulle väldigt gärna vilja spela ett mästerskap på hemmaplan.

– Jag kan inte tänka mig nånting bättre än det. Att spela mästerskap framför svensk publik, det skulle kunna lyfta oss som spelare. På så sätt är det väldigt häftigt, säger hon till TT.

"Bra minnen"

Hon var 17 år när EM senast avgjordes i Sverige 2013.

– Jag kommer ihåg att jag följde mästerskapet och kunde se vissa matcher i Linköping på plats, det har jag bra minnen från. Som ung tjej tyckte jag att det var väldigt roligt att få se svenska landslaget på plats, säger Blackstenius.

Sedan 2018 har de nordiska förbunden samarbetat för att få arrangera ett stort internationellt mästerskap och under fredagen stod det klart att damernas fotbolls-EM 2025 är målet.

Spelplatserna ska i så fall delas mellan Sverige, Danmark, Norge och Finland.

"Vi har arbetat intensivt i nästan fyra år för att undersöka möjligheterna att arrangera ett stort internationellt mästerskap gemensamt. Vi är alla överens om att det är viktigt att arrangera mästerskap, och tillsammans har vi stora visioner för den fortsatta utvecklingen av damfotbollen. Det känns därför väldigt bra att vi nu beslutat oss för att vi vill ansöka om EM 2025", säger Nilsson.

Spelplatser klara om ett år

Tidigare i veckan gick Stockholms stad ut och meddelade att man står bakom Svenska fotbollförbundet i planerna på att stå värd för ett mästerskap.

Karl-Erik Nilsson sade samtidigt till Dagens Nyheter att han drömde om att finalen skulle hållas i Sverige. Men hur det blir med den saken återstår att se.

"De diskussionerna påbörjas nu. Vi ska ha ett slutligt förslag klart 12 oktober 2022 och Uefa tar beslut i december 2022", säger Nilsson.

VM 2027 läggs på is

En intresseanmälan kommer att lämnas in till Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, senast den 28 oktober.

De nordiska förbunden har tidigare haft siktet inställt på fotbolls-VM 2027, något som man nu lägger på is.

"EM-ansökan kommer lägligt i tid och kraven på en arrangör med 16 lag i EM är något lättare att hantera än ett VM med 24 lag", säger Nilsson.

Fakta: Tidigare fotbollsmästerskap i Sverige

+ 1958, VM för herrar: Brasilien finalsegrade Sverige på Råsunda i Solna.

Övriga spelorter: Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Norrköping, Sandviken, Uddevalla, Helsingborg, Borås, Halmstad, Örebro, Västerås.

+ 1992, EM för herrar: Danmark mästare efter finalseger mot Tyskland på Nya Ullevi i Göteborg. Sverige gick till semifinal.

Övriga spelorter: Stockholm, Malmö, Norrköping.

+ 1995, VM för damer: Norge mästare efter finalseger mot Tyskland på Råsunda i Solna. Sverige gick till kvartsfinal.

Övriga spelorter: Gävle, Helsingborg, Karlstad, Västerås.

+ 1997, EM för damer: Delat värdskap med Norge. Tyskland mästare efter finalseger mot Italien på Ullevål i Oslo. Sverige gick till semifinal.

Övriga svenska spelorter: Karlstad, Karlskoga.

+ 2013, EM för damer: Tyskland mästare efter finalseger mot Norge på Friends arena i Solna. Sverige gick till semifinal.

Övriga spelorter: Göteborg, Norrköping, Kalmar, Växjö, Linköping, Halmstad.