Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Lindholm är det svenska U21-landslagets fystränare. En av uppgifterna varje dag är att analysera spelarnas urin för att optimera intaget av vätska.

Sverige redo med fysiologens hjälp

Tajt spelschema har resulterat i slitna kroppar. Med fysiologen Thomas Lindholms hjälpa ska spelarna ändå vara redo till ödesmatchen mot Slovakien.

Alexander Fransson, en central mittfältare som under U21-EM har fått spela på en kant, har fått krampkänningarna i båda gruppspelsmatcherna.

Och det är med en sliten kropp som han kommer kliva in till nyckelmatchen mot Slovakien på torsdagskvällen.

- Koppen är inte van att ta de långa löpningar som krävs när man spelar ytter, säger Fransson och påpekar att även det täta spelschemat har påverkat kroppen.

- Man har varit inställd på det sedan man kom hit, man visste om att det skulle vara tajt mellan matcher. Det gäller att vara smart och ta varje chans att verkligen vila.

Fysiologen hjälper till

Med två matcher på fyra dagar är det kanske inte konstigt att flera av startspelarna känner sig slitna.

För att hitta energi till mötet med Slovakien – Sveriges tredje match på sju dagar – handlar det mycket om hur spelarna sköter sig.

Där har spelarna störst ansvar.

Men de får även hjälp av fysiologen Thomas Lindholm.

Han har nämligen ett finger med i det mesta av vad U21-landslaget gör i Polen. Bland annat sköter han uppvärmningen inför träningarna och har sedan koll på spelarnas puls under passen vid anläggningen en bit utanför Lublin.

Vid sidan av det fotbollsmässiga ser han till att spelarna får vad de behöver. Det handlar om kost, sömn, dryck... Ja, Lindholm har koll på allt som kan påverka prestationen.

"Inte slitna"

- Jag kan aldrig förbättra deras fysiska status, i och med att vi har så få träningspass. Det är upp till klubbarna. Min uppgift är att se till att de kan utnyttja sin fysiska kapacitet som de har när de kommer och att de inte är slitna till matchen, säger han.

Lindholm berättar att spelarna varje morgon fyller i återhämtningslappar – där spelarna får gradera olika ämnen från ett till fem beroende på deras status – och vissa spelare får även lämna urinprov innan de äter frukost.

Urinanalysen sker omgående, och då ser han om spelarna ligger på bra nivåer eller om de behöver fylla på med mer vätska.

- Man har ganska stora marginaler att ligga på, men det gäller ju att hitta balansen, säger Thomas Lindholm.

Och kanske är det just förberedelserna som U21-landslaget behöver inför ödesmatchen mot Slovakien.

För att få spela semifinal krävs det seger, samtidigt som Polen tar minst en poäng mot England.

- Vi ska vinna, det finns inget annat, säger Alexander Fransson.